Mkb

'Loonkloof in bedrijfsleven blijft, maar is beduidend lager per functiegroep'

15 NOV 2022 16:43 | Loket.nl

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Igor Timmermans, Loket.nl. Aanleiding: Loonkloof tussen mannen en vrouwen alleen kleiner bij overheid

Kijk je naar het loonverschil tussen mannen en vrouwen in het bedrijfsleven en houd je hiermee geen rekening met functies, dan zien wij op basis van de meest actuele cijfers (tot en met 2022) in het mkb een procentueel verschil van 20 procent. Mannen verdienen gemiddeld €20,- per uur en vrouwen verdienen gemiddeld €16,- per uur. Gaat het om verschillen binnen dezelfde functiegroepen? Dan verhoudt dit verschil zich echter beduidend anders. Het procentuele verschil tussen mannen en vrouwen ligt dan gemiddeld op 10 procent. Dit is op basis van salarisdata van Van Spaendonck, van 2010 tot en met nu.

Het gat binnen de bovenste leeftijdsgroepen is dubbel zo groot

Maak je onderscheid tussen contractsoorten, dan zien we in 2022 overduidelijk dat het gat bij vaste contracten vele malen groter is dan bij flexibele contracten. Dat is echter niet het enige opvallende onderscheid dat we kunnen maken. Per leeftijdscategorie zie je namelijk dat het gat binnen de bovenste leeftijdsgroepen vele malen groter is dan bij lagere leeftijdsgroepen. We hebben het hier over leeftijdsgroepen vanaf 50 jaar. Het gat tussen mannen en vrouwen per functiegroep zit daar namelijk niet op 10 procent, maar op 20 procent.

Voor de oplettende lezer

Het gemiddelde loonverschil tussen mannen en vrouwen in het algemeen komt uit op 20 procent, maar kijken we naar functiegroepen dan gaat het om 10 procent. Waar zit hem dat in? Vrouwen hebben over het algemeen functies met een lager salaris dan mannen. Als je dus echt een realistisch beeld wilt schetsen, dan zou je dit per functiegroep moeten bekijken. Houd je rekening met deze functiegroepen, dan is de ‘gap’ dus beduidend lager dan de genoemde 20 procent die je op dit moment op veel plaatsen leest.

Dit is een expertquote van Igor Timmermans, consultant HR- en salarisadministratie bij Loket.nl.

Meer binnen de rubriek Mkb