Vanaf vrijdag 17 juni reist Het Nationale Theater mee langs alle Parade-steden met de voorstelling Eromenos. Deze muzikale performance vertelt het verhaal van een jongen die gefascineerd is door Antinous; de jonge, mannelijke geliefde van keizer Hadrianus die na zijn dood in 130 n.Chr. tot God werd verklaard en tot op de dag van vandaag wordt vereerd. Antinous is de gaygod. De jongeman kan echter niet ontvluchten aan de rauwe realiteit. Hij leeft immers nu, in 2022, in een wereld waar homoseksualiteit lang niet altijd als normaal wordt gezien. Het Nationale Theater maakt Eromenos in samenwerking met Piketprijswinnaar Koen Verheijden.
Eromenos is een voorstelling over een jongen met heimwee naar de Romeinse oudheid – weg van hier, weg van het nu, weg van de werkelijkheid. Terug naar een tijd van een vrije en schone cultuur, waar homoseksualiteit helemaal werd geaccepteerd en waar de jonge Antinous zo’n liefdevolle relatie had met keizer Hadrianus, dat de sterren elke nacht voor hen vielen. Een tijd waarin die Antinous tot God werd verklaard en waar hij in elke uit hoek van het rijk werd gevierd. En nog steeds wordt Antinous vereerd. Er zijn groepen mensen die hem opnieuw heilig verklaren, er zijn talloze twitteraccounts om hem te eren en er wordt kunst over hem gemaakt. Pessoa, Rilke, Yourcenar, Wilde en vele anderen hebben over hem geschreven. Antinous is de gaygod.
Coen Bril en Mees Vervuurt
In Eromenos schakelt acteur Coen Bril (bekend van o.a. De Oost, De Slag om de Schelde en aankomend theaterseizoen te zien in Before After van Oatmilk Studio) in zijn rol als naamloze jongen moeiteloos tussen het idyllische Romeinse rijk en de keiharde realiteit van het heteronormatieve heden. Hij neemt het publiek mee in de zwoele verliefdheid tussen de jonge Antinous en keizer Hadrianus, maar ook in zijn eigen zoektocht naar acceptatie in het nu. Coen wordt ondersteunt door muzikant en componist Mees Vervuurt, die de Oudheid gemakkelijk tot leven weet te wekken met zijn zuivere zang. De regie van Eromenos is in handen van Koen Verheijden. In 2021 won de jonge regisseur de Piketprijs voor zijn drieluik-in wording Nina Bobo, waarin hij zijn eigen Indische achtergrond onderzoekt.
De Parade start deze zomer in Eindhoven, trekt via Den Haag (1 t/m 17 juli) verder naar Utrecht en sluit op 28 augustus haar poorten in Amsterdam. In Den Haag gaat Eromenos in première op 12 juli.
Dit is een origineel bericht van Het Nationale Theater
Ga naar alle berichten van deze organisatie.