'Belangrijk om niet te hard van stapel te lopen met trainen na lockdown'

14 JAN 2022 10:00 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, Kenniscentrum Sport en Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kabinet komt met aankondiging om harde lockdown te versoepelen | ANP

Nu in verschillende media berichten verschijnen dat het kabinet vanavond bekend maakt om de maatregelen voor de sportsector te versoepelen, lijken er meer mogelijkheden te komen om te sporten bij sportverenigingen en op binnenaccommodaties zoals sportscholen. In de lockdown periode kwam een sterke beweging op gang om de sport als “essentiële sector” aan te merken. Hoewel veel sporters staan te trappelen om weer aan de slag te gaan, is het belangrijk om niet meteen te hard van stapel te lopen.

Er zijn vele gezondheidsvoordelen aan sport en bewegen, maar na een langere periode van inactiviteit is het zaak om de sportbelasting rustig op te bouwen. Al na één maand niet of nauwelijks sporten treedt namelijk prestatievermindering op: spierkracht en uithoudingsvermogen kunnen met wel 20 procent afnemen. Het is aan te raden om bij de eerste training op de helft tot 75 procent van het oude niveau te beginnen en van daaruit rustig op te bouwen.

Bovendien is het van belang om voor de goede randvoorwaarden te zorgen – uitgerust beginnen, voldoende drinken. Tot slot kunnen sporters beter op hun gevoel trainen en kijken hoe hun lichaam reageert, dan letten op hun sporthorloge of wat ze eerst konden.

Willem-Paul Wiertz is Specialist Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Meer binnen de rubriek Sport