7 praktische handreikingen voor omgaan met slachtofferschap in de media

30 NOV 2023 11:49 | Fonds Slachtofferhulp

Fonds Slachtofferhulp en Hogeschool Utrecht lanceren website 'Slachtoffers in de media' en organiseren op 22 januari 2024 een reflectiebijeenkomst

De themawebsite slachtoffersindemedia.nl biedt mediaprofessionals vanaf vandaag 7 praktische handreikingen voor omgaan met slachtofferschap in de media. Doel van de website is meer bewustwording creëren over de impact van mediaberichtgeving op slachtoffers en nabestaanden. Op 22 januari 2024 vindt een interactieve reflectiebijeenkomst plaats. 

Voor het project Slachtoffers in de media werkt Fonds Slachtofferhulp samen met Hogeschool Utrecht. Afgelopen twaalf maanden hebben studenten en afgestudeerden van twee journalistieke opleidingen (bachelor en post-hbo) in een redactionele opzet gewerkt aan de 7 handreikingen.

De redacteuren spraken tijdens de research met meer dan 80 betrokkenen waaronder slachtoffers (van ongelukken, rampen en misdrijven), nabestaanden, verslaggevers en bureau-, beeld-, eind- en hoofdredacteuren. Daarnaast werkten ook slachtofferadvocaten, officieren van justitie, familierechercheurs, onderzoekers, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren mee aan het project.

Constructieve benadering

De 7 handreikingen, ontstaan vanuit de journalistieke beroepspraktijk, staan aan de basis van de website. Ineke Sybesma, directeur van Fonds Slachtofferhulp, benadrukt dat de website de inzichten op constructieve wijze presenteert:

“Gelukkig gaat er al veel goed. Journalisten gaan steeds bewuster om met slachtofferschap. Maar er zijn er ook gevallen waarbij berichtgeving in de media slachtoffers, betrokkenen of nabestaanden beschadigt. Vaak niemands bedoeling, maar wel het effect van berichtgeving. De handreikingen bieden uitkomst bij de dilemma’s die spelen.”

Naast Fonds Slachtofferhulp en de journalistieke opleidingen van Hogeschool Utrecht sluit ook het journalistieke werkveld aan bij het project.Gasthoofdredacteur Rennie Rijpma (Algemeen Dagblad), maakt deel uit van de redactie:

“Nu vertrouwen in de media vaker onderwerp van gesprek is, moeten wij ons realiseren dat we een belangrijke rol hebben bij het brengen van verhalen. Juist mensen in een kwetsbare positie moeten we met onze berichtgeving niet verder in de problemen brengen. Media in Nederland zijn machtig, dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee.”

22 januari 2024: interactieve reflectiebijeenkomst

Journalisten, (ervarings)deskundigen en slachtoffers reflecteren onder leiding van Frénk van der Linden op 22 januari 2024 bij Hogeschool Utrecht op de 7 handreikingen en de themawebsite.

De reflectiebijeenkomst bijwonen op 22 januari 2024?

Laat uw gegevens achter op slachtoffersindemedia.nl. Let op: de bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden, het aantal plaatsen is beperkt.

Over Fonds Slachtofferhulp Elke dag worden duizenden Nederlanders slachtoffer van een misdrijf, ongeval of ramp. Het zet hun leven op zijn kop. Fonds Slachtofferhulp komt op voor hun rechten, investeert in gespecialiseerde hulp en versterkt de stem van het slachtoffer. Het project Slachtoffers in de media is tot stand gekomen met steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zie ook: www.fondsslachtofferhulp.nl Over Hogeschool Utrecht De School voor Journalistiek van Hogeschool Utrecht (HU) is de oudste journalistiekopleiding van Nederland en Europa. Hogeschool Utrecht is naast het bachelor, ad en masteronderwijs ook aanbieder van post-hbo-cursussen en op maat gemaakte opleidingstrajecten waaronder de opleiding Journalistiek voor Academici en Professionals. Zie ook: www.hu.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws