Burgers en verloskundigen staan weer massaal op

11 APR 2022 09:32 | Noodalarm Geboortezorg

Reeds meer dan 185.000 burgers maken zich net als de verloskundigen kwaad over het besluit van minister Kuipers om, ondanks hun uitgebleven draagvlak en gedegen onderbouwing [1] , Integrale Bekostiging van de geboortezorg in te voeren. Zij bieden 12 april de Tweede Kamer één van Nederlands grootste petities aan en roepen deze op om invoering stop te zetten.

Verloskundigen dreigen met stiptheidsacties wanneer de politiek niet luistert. Verloskundigen zijn van het zeer trouwe soort. In storm en regen, nacht en ontij, staan zij klaar voor hun cliënten”, zegt Joke Klinkert, woordvoerder van Noodalarm Geboortezorg. “Het feit dat zij zover willen gaan laat zien dat er voor hen echt een grens bereikt is. Zij zien hun zorgen bevestigd in het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars, welke 1 april openbaar werd; deze zetten volop in op Integrale Bekostiging

Programma manifestatie 12 april

Startlocatie:

The Haque Conference Centre New Babylon, zaal 1.1, 400 mensen aanwezig

  • 10:30 Inloop
  • 11:00 Toespraken van o.a. Attje Kuiken (PvdA) en Geboortebeweging
  • 12.30 Optocht naar Tweede Kamer
  • 13.15 Aanbieding petitie

Achtergrond

Op 1 april demonstreerden verloskundigen al in Den Haag tegen het besluit van minister Kuipers, hetgeen ziekenhuizen de vrijheid geeft alle verloskunde zorg te declareren bij zorgverzekeraars, ook die aan een gezonde zwangere.

Volgens Noodalarm Geboortezorg maakt de invoering van Integrale Bekostiging ziekenhuizen ‘marktleider’ in de geboortezorg. Ziekenhuizen en verloskundigen worden hiermee concurrenten gemaakt in plaats van samenwerkingspartner.

De cliëntorganisatie Geboortebeweging; “Het is voor een ziekenhuis mogelijk om de gehele regie te voeren over de Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) en geen uitzonderingen daarin te maken. Ze zijn geheel vrij om hun eigen partners te kiezen en daarmee voor de zwangeren de keuzevrijheid te beperken. De huidige spelregels maken dit mogelijk.”

 “ Het ‘2 sporen beleid’ laat de keuze over aan de verzekeraars en Raden van Bestuur van ziekenhuizen. Die laatste kampen met personeelstekorten en smalle marges. Elke euro telt." aldus Joke Klinkert van Noodalarm Geboortezorg

De verloskundigen bepleiten handhaving van de zelfstandige financiering en het uitwerken van het door alle partijen gedragen alternatief; bekostigen van kwaliteit. Dit 2de spoor werd afgelopen jaar opgesteld onder opdracht van VWS, nadat er geen consensus werd bereikt ten aanzien van Integrale Bekostiging.

Het manifest welke de verloskundigen 1 april aanboden aan de directeur van VWS werd in ontvangst genomen met de woorden; “ Ook wij vinden keuzevrijheid en kleinschalige zorg in de wijk belangrijk. We komen tegemoet aan jullie zorgen binnen het 2 sporen beleid ”.

En hier zit nu juist het knelpunt volgens de verloskundigen; het 2 sporenbeleid waarvoor de minister ruimte biedt is in de praktijk een 1 spoorbeleid richting Integrale Bekostiging. Op diezelfde 1 april geven zorgverzekeraars in hun inkoopbeleid namelijk unaniem aan in te zetten op Integrale Bekostiging. [2]

Klinkert: “Het meersporenbeleid wat al jaren actief is, is net als het huidige 2 sporenbeleid waarvoor de minister formeel ruimte biedt, in de werkelijkheid een wassen neus.”

Volgens Noodalarm Geboortezorg beoogt Integrale Bekostiging samenwerking te verbeteren maar leidt het de praktijk in 90% van het land tot grote spanning en ongelijkwaardigheid in de samenwerking. Het staat al jaren innovatie in de weg en leidt wel degelijk tot beperkte keuzevrijheid voor de zwangere. De KNOV zond 30 maart jl. ‘Verloskundige praktijkverhalen over integrale bekostiging’ naar de Tweede Kamer, gebaseerd op meer dan 100 voorbeelden uit het land, waaruit dit duidelijk blijkt. [3]

Klinkert: “Het feit dat binnen dit beleid marktwerking gestimuleerd wordt en de menselijk maat vermindert is een zeer zorgelijke ontwikkeling welke indruist tegen het landelijke beleid. De hoop van de burgers en verloskundigen is gevestigd op de Tweede Kamer en de minister”.

[1] Medisch Contact: 'Invoering integrale geboortezorg voorbarig'

[2] KNOV: Zorgverzekeraars sturen aan op integrale bekostiging

[3] Integrale Bekostiging over uitsluiting verdeeldheid geen keuzevrijheid en macht

Noodalarm geboortezorg is samenwerkingsverband van clientorganisaties en individuele verloskundigen. Voor contact: 06-167 888 33 (Joke Klinkert) of 06-2000 73 70 (Linda Rentes)

Meer binnen de rubriek Gezinsplanning