'Klimaatschadefonds is slechts een begin; nog een lange weg te gaan'

22 NOV 2022 14:24 | Rode Kruis

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Maarten van Aalst, Rode Kruis. Aanleiding: Akkoord op klimaattop Egypte, groen licht voor schadefonds

Een schadefonds voor landen die het hardst geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering is slechts een klein stukje van de oplossing. Het Rode Kruis drong aan op dit schadefonds tijdens de klimaattop in Egypte, samen met andere organisaties en niet in de laatste plaats de getroffen landen zelf. Maar er is nog een lange weg te gaan. In de tussentijd wordt het Rode Kruis als noodhulporganisatie dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering.

De klimaattop is in sommige opzichten een fiasco. Er zijn nauwelijks nieuwe afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat er wél overeenstemming is tussen de bijna 200 deelnemers over het schadefonds mag niettemin een kleine overwinning heten.

Nu het schadefonds er is, zal daar ook daadwerkelijk geld in moeten. Tegelijkertijd moeten we echt meters gaan maken om klimaatverandering terug te dringen en 'klimaatkwetsbare' landen weerbaarder maken, want anders is het dweilen met de kraan open.

Geld voor dit schadefonds is de rekening die we nu gepresenteerd krijgen, omdat we in het verleden te traag handelden. Voor het Rode Kruis staat vast dat het veel goedkoper is om problemen te voorkomen dan ze achteraf te herstellen. Nu investeren in de weerbaarheid van kwetsbare landen zorgt ervoor dat die rekening niet verder oploopt.

Maarten van Aalst, directeur, Het Internationale Rode Kruis Klimaatcentrum 

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid