'Circulair fonds door producent ultra-fast fashion afleidingstactiek van echte probleem'

11 JUL 2024 15:47 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Bianca Streng

Aanleiding:
Shein lanceert circulair fonds in de EU en het VK | Twinkle

Shein lanceert een miljoenenfonds om circulariteit in textiel te stimuleren. Het claimt daarmee een bijdrage te willen leveren aan een toekomstbestendige fashionindustrie. Maar zolang je iedere dag nieuwe kleding op de markt brengt en consumenten met agressieve marketingstrategieën verleidt zo veel mogelijk te kopen, houd je toch echt het werkelijke probleem in stand: overproductie en overconsumptie.

Zolang overproductie en overconsumptie gestimuleerd worden, kunnen we niet werken aan de werkelijke oplossing. Die oplossing bestaat uit een ander ontwerp, waarbij textiel van hoogwaardige kwaliteit wordt gemaakt, en van natuurlijke materialen. Met die hogere kwaliteit gaat kleding langer mee en kan het beter gerecycled worden.

Alleen op deze manier komen we tot een duurzame en toekomstbestendige fashionindustrie met goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen. En niet door een investering waarmee je vooral voet aan de grond wil krijgen in een lucratieve markt. Op dit moment is het voor de Nederlandse retail al enorm uitdagend om te concurreren met de nieuwe spelers van buiten de EU die zich vaak niet aan de relevante consumentenwet- en regelgeving houden. Zo dragen onze Nederlandse ondernemers de kosten voor de recycling en het opruimen van Aziatische producten waar onze markt mee overspoeld wordt.

Deze investering lijkt eerder een actie om nog meer voet aan de grond te krijgen terwijl het Europese bedrijfsleven serieus werk maakt van duurzaamheid. Hier ligt dus echt een taak voor minister Beljaarts: zorg voor robuuste handhaving op de huidige wetten, en maak wetten die duurzaam ontwerp en hergebruik stimuleren. 

MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland, is medeondertekenaar van de oproep van Thuiswinkel.org, de Consumentenbond, INretail, Modint en anderen aan minister Beljaarts om Europese consumentenwetgeving streng te handhaven. Meer informatie is te vinden op: https://www.thuiswinkel.org/nieuws/ondernemers-en-consumentenorganisaties-bezorgd-over-onveilige-en-oneerlijke-handelspraktijken/

Meer binnen de rubriek Economie en geld