Klimaat: werk aan de winkel om vroegtijdige waarschuwingen om te zetten in actie

24 MRT 2022 11:47 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maarten van Aalst, Rode Kruis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: UN weather agency to spearhead 5 year early warning plan, boosting climate action | | UN News

VN-secretaris-generaal António Guterres zegt in zijn videoboodschap dat vroege waarschuwingen en hulp levens redden. Ook voegt hij eraan toe dat de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) "het voortouw zou nemen om ervoor te zorgen dat elke persoon op aarde vroegtijdig wordt beschermd met waarschuwingssystemen binnen vijf jaar".

Dit is van cruciaal belang. We zien dat er nog werk aan de winkel is om vroegtijdige waarschuwingen om te zetten in actie, zelfs in het geval van overstromingen in Europa of hitte in Canada. Maar we moeten er vooral voor zorgen dat we de meest kwetsbare mensen bereiken. Op dit moment bereiken systemen voor vroegtijdige waarschuwing vaak niet de gemeenschappen die het meeste risico lopen.

Om die systemen te bouwen zijn de Wereld Meteorologische Organisatie en de landelijke meetdiensten (zoals het KNMI in Nederland) een goed uitgangspunt. Maar de sleutel is niet alleen om betere warnings te genereren. De essentiële stap is om ze te koppelen aan vroege actie. Dus ervoor zorgen dat mensen de waarschuwingen krijgen en begrijpen, en de mogelijkheid hebben om zichzelf en hun dierbaren te beschermen in een steeds vluchtiger klimaat.

In ons werk, bijvoorbeeld in de internationale Anticipation Hub, maken we systematische vroegtijdige actie mogelijk op basis van dergelijke waarschuwingen. Vooral op de meest kwetsbare plaatsen, waar lokale Rode Kruis-vrijwilligers levens redden door wetenschap te vertalen in concrete actie.

Maarten van Aalst, directeur, het internationale Rode Kruis Klimaatcentrum

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen