'KNZB kraakt hardwerkende vrijwilligers en doet gooi naar hogere subsidie'

03 AUG 2021 13:10 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Sportinstituut De Winter Sport, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zwemdirecteur Cats rekent op NOC*NSF: 'Korten op budget uiterst onverstandig' | NU

Technisch directeur André Cats van zwembond KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) rekent erop dat sportkoepel NOC*NSF de jaarlijkse topsportbijdrage voor de zwemploeg in stand houdt. Dit is een mooi streven, maar klopt het wel met de uitspraken van André Cats dus de zwembond en de missie van NOC*NSF?

Afgelopen week sprak André Cats zich namens de KNZB uit over de toekomst van wedstrijdsport. Aan een journalist verklaarde hij eerder deze week het volgende: "Onze topsportprogramma's kunnen zich meten met ieder land in de wereld, maar onze clubs hebben nog steeds beperkte mogelijkheden. We moeten de komende jaren af van de vrijwilligerscultuur bij de clubs. In andere landen staan daar al echte professionals naast het zwembad."

Als je de Missie en Visie van de NOC*NSF erbij pakt komt daar een duidelijk deel uit. NOC*NSF: “Onze missie: Optimale sportomstandigheden voor iedereen in Nederland. Onze missie is het creëren van optimale sportomstandigheden voor iedereen: van recreant tot topsporter, van gehandicapte sporter tot vrijwilliger en fan”.

De NOC*NSF staat dus ook voor het harde werken van de vrijwilligers. In mijn ogen de stenen van de wedstrijdsport. Daar waar het allemaal begint is in het zwembad uren en uren trainen onder begeleiding van vrijwilligers. Deze mensen zijn niet zomaar mensen. Hier staan gediplomeerde, professionals en ouders tussen. Gezamenlijk zorgen zij dat de jeugd de opstap kan maken naar professioneel. Zo gauw zij dan zover zijn mogen de talenten die bij een vereniging vandaan komen, daar niet meer trainen en moeten zich in de trainingscentrum melden. Daar vallen zij onder het toeziend oog van o.a. de KNZB.

Als je over het algemeen kijkt zijn vrijwilligers dus van levensbelang in de zwemmerij. Zo ook bij verenigingen die zwemles geven. Daar wordt belangeloos ingezet om zoveel mogelijk kinderen te leren zwemmen. Daarnaast heb je de vele vrijwilligers nog die toezicht houden.

De KNZB zet de schaakstenen de verkeerde kant op. Het besef dat mensen de sport maken en dit niet zomaar geregisseerd kan worden achter een bureau is nog niet helemaal doorgedrongen. Ik heb zelf meerdere malen gevraagd, als het om zwemles ging, aan hooggeplaatste bondsleden: “Staan jullie zelf wel eens in je zwembroek in het water? Heb je enig idee wat daar op de vloer gebeurd en hoe belangrijk het werk is wat daar geleverd word?”

De KNZB moet goed in de spiegel kijken en de zwemveiligheid waar zij op richten en de topsport waar zij voor gaan, geleverd word door mensen. Deze mensen kan je niet in de kou laten staan. Daarnaast is de vraag hoe de NOC*NSF kijkt tegen deze visie wijziging van de KNZB waarbij hun eigen missie tegengesproken wordt.

Meer binnen de rubriek Financiën