'Tijdelijk zachter weer verlaagt energieverbruik'

22 NOV 2022 12:03 | Weeronline

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Jaco van Wezel, Weeronline. Aanleiding: Het was koud dit weekend, maar verwarming ging niet vol aan

Het afgelopen weekend was koud met een flink hoger energieverbruik dan in de weken ervoor. Het eerste vleugje winter was echter van korte duur en deze week loopt de temperatuur geleidelijk weer op tot in de dubbele cijfers. Ons energieverbruik zal dus weer wat afnemen, maar in december keert de vorst mogelijk terug.

Deze week is het niet alleen zacht, maar ook in een groot deel van Europa windrijk weer. Dit is gunstig voor de productie van windenergie. Maar daar staat tegenover dat de zon vaak afgeschermd wordt door bewolking en daardoor valt de opbrengst van zonnepanelen deze week tegen.

December kouder en meer energieverbruik

In december is de kans groot op hogedrukinvloeden in onze omgeving. Dit levert dan bij helder weer koude nachten met vorst op. Als overdag de zon goed schijnt kan dit onze huizen iets verwarmen en gunstig zijn voor de opwek van zonne-energie, maar de dagen zijn in december zo kort dat dit slechts een beperkte invloed heeft. Veel wind is eveneens in een situatie met hogedrukgebieden niet te verwachten. En door het gebrek aan wind kan overdag soms hardnekkige mist en lage bewolking voorkomen. In zo'n geval blijft het ook overdag koud.

Ook bij normale temperaturen van 6 à 7 graden overdag en iets boven nul in de nachten is er natuurlijk sprake van een groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. De zon is in december op zijn zwakst en zal onze huizen niet echt verwarmen. Wat dat betreft zal er in december hoe dan ook flink gestookt moeten worden om onze huizen op temperatuur te houden. Gaat het ook nog eens flink vriezen, dan lopen de stookkosten verder op.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, hoofdredacteur van Weeronline.

Meer binnen de rubriek Energie