'We kunnen jongeren niet nog een hele lente binnenhouden'

29 MRT 2021 14:22 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Joris Buis van IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: MEDIAWATCH: 'Kabinet maakt verkeerde keuzes in corona-aanpak' | ANP

Uit onderzoek onder 25.000 leden van het Opiniepanel van EenVandaag bleek vorige week dat veel mensen vinden dat het kabinet verkeerde keuzes maakt in de corona-aanpak. Vooral veel jongeren (58 procent) gaven aan echt behoefte te hebben aan versoepeling van de maatregelen.

Ook IVN Natuureducatie vindt dat het hoog tijd wordt dat er meer mogelijk wordt voor jongeren. Sluit ze niet langer thuis op, maar laat ze samen de natuur in trekken. Eindelijk krijgt de jeugd op grote schaal oog voor de natuur. Bovendien is buitenzijn goed voor de fysieke en mentale gezondheid. en buiten zijn is gezond. Laten we het daarom voor hen mogelijk maken om veilig samen te komen in het bos, de duinen of het stadspark.

In groepsverband buiten sporten mag weer voor jongvolwassenen tot 27 jaar. Dat is te prijzen. Maar hoe zit het met de jongeren die niet aan teamsport doen, maar de afgelopen maanden wel de natuur hebben ontdekt? Samen naar buiten, het bos in, socializen en ondertussen vogels kijken. Dat mag nog steeds niet. Dit onderscheid valt niet te rijmen. Want ook groepsactiviteiten in de natuur kunnen echt coronaproof worden georganiseerd. Daarvoor liggen passende programma’s klaar. Op zijn minst zou de overheid moeten overwegen om begeleide groepsactiviteiten tot 4 personen toe te staan, net als met buitensport.

Voor covid-19 was er al een trend zichtbaar waarbij een grote groep jonge Nederlanders tussen de 12 en 25 jaar steeds vaker samen de natuur in trekt. Onderzoek van Motivaction uit 2018 gaf al aan dat zo’n 400.000 jongeren en jongvolwassenen zich met regelmaat willen inzetten voor de natuur. Dit is een welkome verjonging aangezien de gemiddelde groene vrijwilliger, ook bij IVN, nu 62 jaar oud is.

Al jaren willen we graag dat jongeren naar buiten gaan en bijvoorbeeld minder gamen. Dan moeten we ze die kans ook geven. Nu zitten veel jongeren in een sociaal isolement thuis met te weinig fysieke bezigheid en teveel schermtijd. Dit leidt volgens onderzoek tot meer en meer depressieve en zelfs suïcidale klachten. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven om deze grote groepen jongeren nog een hele lente binnen te houden. Het is goed in te voelen dat ze steeds meer in opstand komen en regels negeren, zoals de jongeren in het Vondelpark en op andere plaatsen met het onverwachte vroege lenteweer in februari.

Deze week is er opnieuw mooi weer in aantocht. Laat de jeugd nu vooral doen wat goed voor hen is: samenzijn in het groen en de buitenlucht. En laten we bovendien een unieke kans benutten. Eindelijk wil de jeugd de natuur in en voelt een almaar groeiende groep jonge mensen zich betrokken bij die natuur. Laten we dat vooral omarmen en ze die mogelijkheid ook geven.

Joris Buis is projectleider Jongeren bij IVN Natuureducatie.

Meer binnen de rubriek Dieren en de natuur - andere