'Meer aandacht voor culturele verschillen oplossing voor arbeidsmarktproblemen'

06 JUL 2022 10:13 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Matthijs Heijstek, NVO, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Minister Helder: computer gaat werk overnemen van overbelaste wijkverpleegkundigen

Eén van de grootste problemen in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking is de uitstroom van zorgmedewerkers blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Door de vele vacatures (8000 in mei van dit jaar) staan er veel diensten open. Deze worden ingevuld door ZZP’ers of flexkrachten (voorheen heette dat uitzendkrachten). De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) noemt de stijging van het personeel niet in loondienst “een zeer ongewenste ontwikkeling”.

Flexmedewerkers en ZZP’ers die in de zorg werken zijn relatief vaak mannen en mensen met een migratieachtergrond blijkt uit onderzoek. Eén van de oplossingen voor het tekort aan vast personeel in de zorg aan mensen met een beperking is dus ook een beter diversiteitsbeleid van zorgorganisaties.

Kuzu (Denk) en De Haan (fractie De Haan) dienden in de Tweede Kamer al eerder een motie in waarin ze aangaven dat de zorg onvoldoende aansluit bij cliënten met een migratieachtergrond. Dit geldt automatisch ook voor zorgmedewerkers met een migratieachtergrond. Zo besteden zorgopleidingen bijvoorbeeld veel aandacht aan het kunnen reflecteren en het geven en ontvangen van feedback.

Dit zijn typisch zaken die passen bij een ik-cultuur. Mensen met een migratieachtergrond komen vaak uit een wij-cultuur. Daarnaast is er onvoldoende ruimte voor nieuwe zorgwaarden die mensen met deze achtergrond meebrengen. Bijvoorbeeld de meer vanzelfsprekende gerichtheid op familie van de cliënten.

Zorgorganisaties moeten meer inspanningen verrichten om arbeidskrachten met een migratieachtergrond aan zich te binden.

Dit is een expertquote van Matthijs Heijstek, gedragswetenschapper (orthopedagoog-generalist), Zozijn. Onderzoeker, Universiteit Utrecht, en aangesloten bij NVO, de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen.

Meer binnen de rubriek Gezondheidszorg