'Het duurzaamheidsbeleid van Nederlandse bedrijven vult vooral gaten in de dijk'

12 APR 2022 13:26 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Dutch Earth Overshoot Day | ANP

Het duurzaamheidsbeleid van Nederlandse bedrijven lijkt op Hansje Brinker: het vult vooral gaten in de dijk. We gaan minder energie verbruiken als er oorlog is met Rusland. We gaan boeren uitkopen als er te veel stikstof in de natuur landt. En we gaan plastic rapen als er statiegeld wordt geheven. Kortom: we gaan van mediarel naar crisis en vullen daarmee weliswaar gaatjes in de dijk, maar de natuur en ons klimaat vragen om een integrale aanpak.

Die integrale aanpak kan beginnen in de boardroom. Mijn oproep aan bestuurders en commissarissen: veeg je bestaande agenda volledig leeg en richt hem opnieuw in vanuit het belang van het klimaat, onze natuur en de biodiversiteit. Ja, dat zorgt zeker voor ongemak, maar alleen een radicale keuze voor ons natuurlijk kapitaal zorgt dat Dutch Overshoot Day volgend jaar later plaatsvindt in het jaar.

Het is Dutch Earth Overshoot Day. Als iedereen op aarde sinds begin van dit jaar evenveel geconsumeerd zou hebben als Nederlanders, dan zouden alle grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen die de aarde in een jaar kan opbrengen al opgebruikt zijn.

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder, MVO Nederland

Meer binnen de rubriek Bedrijven, beheer en industrie