'Flitsbezorging heeft in Nederland nog veel meer potentie'

29 NOV 2021 17:13 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Dirk Mulder, ING Bank, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Ook de huishoudwinkel aarzelt nu: hoe flits moet de bezorging? - NRC

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway gaat naar eigen zeggen “heel groot” worden in het bezorgen van boodschappen. Daarmee gaat het bedrijf de concurrentie aan met flitsbezorgers als Gorillas en Getir. Just Eat Takeaway verwacht “heel snel” met aankondigingen te komen van samenwerkingsdeals met bijvoorbeeld supermarktketens in verschillende landen. Ook retailketen Blokker stort zich inmiddels op dit fenomeen.

De populariteit van bezorging aan huis, met name van eten, neemt hard toe. Dat blijkt ook uit de forse groei van het afgelopen jaar. Zo steeg de verkoop van online boodschappen volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in 2020 met 50% naar € 2,7 mld. Het online aandeel in de supermarktomzet nam daarmee tijdens de coronacrisis toe van 4,4 naar 6,2 %.

De populariteit van flitsbezorging– of misschien is het op dit moment slechts de enorme media-aandacht – is groot, en durfkapitalisten investeren er miljarden in. Maar er worden vraagtekens gezet bij de levensvatbaarheid op de lange termijn.

Eendagsvlieg of here to stay

Nederland biedt met veel kleine huishoudens toekomstig potentieel voor flitsbezorging. Zoals singles of stellen zonder kinderen, die spontaner consumeren en minder plannen. En voor wie een hoger prijskaartje voor deze flexibiliteit geen issue is.

Omdat flitsbezorging goed past binnen onze gemakseconomie zal er waarschijnlijk zeker iets van blijven hangen. Zoals in zoveel markten zullen uiteindelijk enkele grote spelers hier overblijven. Bij een blijvende populariteit zullen ook bestaande partijen inspringen op dit fenomeen. Zoals nu al het geval met Blokker en Thuisbezorgd, die trouwens toch al fietsbezorgers op de Nederlandse straten heeft rijden.

Dirk Mulder, Sector Banker Trade & Retail, ING Sector Banking.

Meer binnen de rubriek Bedrijven, beheer en industrie