Advies ‘Europees landbouwbeleid: inzetten op kringlooplandbouw 22 mei

14 MEI 2019 15:15 | Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur

Persattendering - Op woensdag 22 mei 2019 brengt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) zijn advies ‘Europees landbouwbeleid: inzetten op kringlooplandbouw’ uit. Op verzoek van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit adviseert de raad over de manier waarop het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de komende jaren in Nederland het beste kan worden ingezet om de overgang naar een kringlooplandbouw te ondersteunen. Het advies wordt aangeboden aan minister Schouten (LNV).

Over het advies

Het advies richt zich op de mogelijkheden die de implementatie van het GLB biedt voor de ondersteuning van de door het kabinet gewenste omslag naar een kringlooplandbouw. Eind mei 2018 lanceerde de Europese Commissie een voorstel voor het GLB voor 2021 – 2027. Dit voorstel biedt lidstaten meer ruimte om gericht te werken aan verduurzaming en regionale doelen. De lidstaten dienen een nationaal strategisch plan GLB (NSP) op te stellen waarin ze aangeven hoe ze invulling geven aan het GLB voor de periode 2021 – 2027.

In het advies staan de volgende vragen centraal:

- Hoe kunnen GLB-middelen worden besteed zodat de overgang naar kringlooplandbouw ondersteund wordt?

- Welke nationale strategie is nodig om de middelen uit het GLB zoveel mogelijk te laten bijdragen aan het bereiken van doelen voor klimaat, bodem, biodiversiteit, milieu en landschap?

Lees hier meer over het advies ‘Europees landbouwbeleid: inzetten op kringlooplandbouw’ https://www.rli.nl/Werk-in-uitvoering/gemeenschappelijk-landbouwbeleid-2021-2027-en-kringlooplandbouw

Interviewverzoeken en embargo

Mocht u aandacht willen besteden aan het advies, dan kunt u een interviewafspraak aanvragen met de voorzitter van de Rli, Jan Jaap de Graeff, of met raadslid Krijn Poppe, die het advies als commissievoorzitter heeft voorbereid, via miep.eisner@rli.nl of 06 1536 9339. Bij belangstelling kunt u voorinzage krijgen. Op publiceren rust een embargo tot 22 mei, 12:00 uur.

Noot voor de redactie / niet voorpublicatie Voor meer informatie over het advies kunt u contact opnemen met Hannah Koutstaal, projectleider, hannah.koutstaal@rli.nl tel. 06 1179 7505. Voor het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met Miep Eisner, communicatieadviseur, miep.eisner@rli.nl tel. 06 1536 9339. Vanaf 22 mei 2019, 12:00 uur kunt u het persbericht, advies en twee toelichtende infographics downloaden via www.rli.nl Volg ons op Twitter @raadrli en twitter mee met #GLBna2020 Algemene informatie De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is het strategische adviescollege voor regering en parlement op het brede domein van de fysieke leefomgeving. De raad is onafhankelijk en adviseert gevraagd en ongevraagd over langetermijnvraagstukken. Voorzitter is ir J.J. de Graeff. www.rli.nl

Meer binnen deze rubriek