'Meer koopwoningen beschikbaar, maar voor Jan Modaal blijft weinig over'

07 DEC 2022 12:10 | Watson + Holmes

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Lieke Korthout, Watson + Holmes. Aanleiding: Starter moet minstens 71.000 euro verdienen om een huis te kunnen kopen | Economie | NU.nl

Het aanbod koopwoningen neemt toe, goed nieuws voor de groep starters die het de afgelopen tijd niet voor elkaar kregen een woning te bemachtigen. Helaas is niets minder waar. De hypotheekrentes zijn in korte tijd fors toegenomen en in combinatie met de nog hoge huizenprijzen, blijft er voor een persoon met een modaal inkomen, oftewel “Jan Modaal”, weinig over.

Een huis kopen wordt steeds moeilijker voor Jan Modaal. De hoge prijzen en de stijgende hypotheekrente zorgen ervoor dat het de laatste maanden zelfs bijna onmogelijk is geworden. Jan Modaal kon begin 2015 nog circa 12 procent van het totale aanbod kopen met de hypotheek die hij of zij kon krijgen bij de bank. Begin 2021 is dit al afgenomen naar circa 5 procent. Jan Modaal, met een inkomen van 38.500 euro per jaar, kan begin oktober 2022 nog minder lenen, waardoor slechts 1,5 procent van het totale aanbod te betalen is. Dat is een bijzondere ontwikkeling, want het aantal woningen wat te koop staat is sinds begin dit jaar juist fors toegenomen.

Het afgelopen kwartaal zijn de huizenprijzen wat gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Echter daalt de leencapaciteit van Jan Modaal inkomen harder vanwege de gestegen hypotheekrente. Hierdoor wordt het kopen van een woning, ondanks het extra aanbod, nog moeilijker.

Wil iemand met een modaal inkomen alsnog een huis kopen is het beter om op zoek te gaan naar een huis buiten de randstad. Zo zijn nog 10,9 procent van de woningen in Heerlen binnen budget voor een doorsneeverdiener, terwijl dit in Amsterdam 0 procent is. Jan Modaal met een volle spaarpot heeft daarnaast ook meer geluk.

Dit is een expertquote van Lieke Korthout, head of Research, Watson + Holmes.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed