'Grotere groepen ondersteunen met minder middelen blijkt utopie'

17 JUN 2021 15:26 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Anita Peters van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Gemeenten dreigen met stopzetten taken - Binnenlands Bestuur

De zorg en ondersteuning voor jongeren en ouderen staat onder druk in gemeenten. Dit signaal van de VNG klinkt ook bij Movisie door. We weten dat de ondersteuning die mensen in een kwetsbare situatie nodig hebben, steeds complexer wordt. Dat blijkt bijvoorbeeld door toenemende druk op informele zorgers.

In buurten en wijken zien we spanning ontstaan en er is toenemend sprake van multiproblematiek. We zien gemeenten die op zoek zijn naar concessies en dat gaat vaak ten koste van het welzijn van mensen. Dat is niet wat gemeenten willen, zo horen wij van gemeenten. Echter de innovatie van het sociaal domein, zoals bedoeld met de decentralisaties van verschillende wetten, om mensen op een goede manier passend én dichtbij te ondersteunen, vraagt om een herijking van de benodigde middelen die daarbij horen. Het is een utopie gebleken om met minder middelen een grotere groep mensen te ondersteunen zodat zij op een passende wijze deel kunnen nemen aan de samenleving.

Anita Peters is Programmadirecteur Sociaal domein bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Sociaal werk