'Stagnatie acceptatie van lhbti+-personen is zorgelijk'

17 MEI 2022 16:17 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Simon Timmerman, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: SCP: acceptatie van lhbti-gemeenschap stagneert | ANP

Het is aan de ene kant goed nieuws dat Nederlanders de afgelopen vijftien jaar positiever zijn gaan denken over lhbti+-personen, maar de stagnatie van de recente jaren is zorgelijk te noemen.

Eerder signaleerde wij al in de laatste editie van onze publicatie Feiten & Cijfers LHBTI dat er reden is tot zorg. Het rapport van het SCP bevestigt dat beeld. Al eerder bleek dat nog veel mensen moeite hebben met openlijke intimiteit van lhbti+-personen en ook uit deze recente gegevens blijkt dat dat nog steeds zeer gevoelig ligt.

Als we deze stagnatie willen ombuigen naar progressie dan is het belangrijk dat er onder andere in lokaal beleid brede aandacht is voor seksuele en genderdiversiteit, zoals structurele aandacht in het onderwijs, voldoende kennis en sensitiviteit binnen zorg en welzijn en extra aandacht voor de veiligheid van lhbti+-personen.

De stagnatie is wellicht deels te verklaren door de recente spanningen in de samenleving en de gevolgen van de coronacrisis. De positie van minderheden, zoals de lhbti+-gemeenschap, is gevoelig voor ongunstige omstandigheden zoals een wereldwijde pandemie. Daarnaast zijn anti lhbti+-sentimenten vanuit de Verenigde Staten tijdens de ambtstermijn van president Trump stevig aangewakkerd, maar ook in Europa horen we de laatste tijd vaxker dit soort geluiden uit landen als Hongarije en Polen. Die geluiden vinden helaas ook gehoor in Nederland.

Simon Timmerman is adviseur Regenboogsteden bij Movisie (team inclusie en diversiteit).

 

Meer binnen de rubriek Homoseksualiteit