'VN-onderhandelingen in Bonn gaan bepalen of afspraak klimaattop mislukt of niet'

08 JUN 2022 10:31 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maarten van Aalst, Rode Kruis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: From Bonn to budget reconciliation, climate talks heat up - The Washington Post

Dit jaar heeft de wereld een belangrijke keuze: stellen we de aanpak van de klimaatcrisis weer een tijdje uit of pakken we echt door? Uitstel zou betekenen dat alles wat er tijdens de klimaattop in Glasgow van afgelopen najaar is afgesproken zal mislukken. En dan lopen de risico's nog veel verder uit de hand. Hoe later we ingrijpen, des te hoger de kosten.

Landen zijn de komende twee weken in Bonn bijeen voor de eerste onderhandelingsronde over het VN klimaatverdrag sinds Glasgow (COP26). In slechts een paar maanden nadien ziet de wereld er heel anders uit. Het gewapend conflict in Oekraïne heeft enorme gevolgen voor de rest van de wereld. Twee nieuwe IPCC rapporten waarschuwen inmiddels voor allerlei escalerende risico’s. We zien veel van die risico’s nu al om ons heen. Van de extreme hitte in India en Pakistan tot de droogte in de Hoorn van Afrika, waar miljoenen mensen honger lijden.

We leven in een tijd van grote uitdagingen, waaronder energievoorziening, inflatie en voor sommigen zelfs voedselschaarste. Maar we kunnen het ons niet veroorloven om net als bij de coronacrisis alle andere prioriteiten opzij schuiven. Wel moeten we keuzes maken en juist nu investeren om sterker uit de crisis te komen, met als resultaat minder uitstoot en minder kwetsbaarheid voor volgende schokken. Deze twee weken in Bonn gaan we zien of dat gaat lukken.

Maarten van Aalst, Directeur van het internationale Rode Kruis Klimaatcentrum

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid