'Overheidssteun voor zwembaden is ook van maatschappelijk belang'

18 OKT 2022 09:01 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid. Aanleiding: De Ondernemer | Paul Moers: 'Ondernemers die zeuren: had zonnepanelen…

Uit verschillende hoeken van de samenleving klinkt kritiek op het ‘handjes ophouden’ door het midden- en kleinbedrijf (mkb). De overheid zou niet voor iedere crisis de portemonnee moeten trekken om ondernemingen te helpen.

Maar kijken deze critici naar het maatschappelijk belang? Los van dat een zwembad voor alle doelgroepen van levensbelang kan zijn, is het de basis voor zwemveiligheid. Je kunt misschien in de zomer wel de vijver in voor het leren van zwemmen, maar tijdens de andere seizoenen niet.

Zwembaden hebben energie hard nodig. Om dit op een groene manier op te lossen, is een kapitaalinjectie nodig. De wachtlijsten daarvoor zijn ellenlang. Het roepen om alleen nog maar de portemonnee te trekken voor verduurzaming is een utopie.

De roep van mensen dat dit ondernemersrisico is, is onkunde. Als ondernemer neem je een zware last op je. Iedere uitgave leg je tegenover wat het opbrengt of aan welke wetgeving of regel het moet voldoen. Tijdens de coronacrisis werd gezegd: ‘Je gaat dicht. Wij zorgen wel voor een deel van de onkosten en heb vertrouwen.’ Het meeste van deze steun moet echter nog terugbetaald worden of is niet ontvangen. Dit valt ver buiten het ondernemersrisico.

Het is van belang dat Den Haag snel een standpunt inneemt over de zwembaden en zwemveiligheid in 2023. Een op maat gemaakt steunpakket is nodig om de branche overeind te houden. De afgelopen weken zijn er al meer dan vijf zwembaden en zwemscholen gesloten. Grote kans dat er meer gaan volgen.

Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Overheidsdiensten