'Voorkomen van blessures vaak geen prioriteit voor beginnende sporters'

10 JAN 2023 14:56 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Wat kun je doen om sportblessures te voorkomen? | De Volkskrant

Voor mensen die dit jaar meer willen sporten, is het belangrijk dat zij dat op een verantwoorde manier doen. Blessures voorkomen is namelijk een onderwerp waar lang niet iedereen met een goed voornemen over nadenkt.

Preventie van blessures is vaak niet ‘on-top-of-mind’. Je zet de stap om te gaan sporten, om fitter te worden, of slanker en sterker, of omdat je de sociale contacten bij het sporten fijn vindt. Denken aan blessure kan positieve associaties met sport negatief beïnvloeden. Terwijl de kans op een blessure, zeker voor een beginner, wel reëel is.

Door het toepassen van blessurepreventieve maatregelen en interventies kunnen grofweg 50 procent van alle blessures voorkomen worden. Of dit specifiek voor beginners ook geldt weten we niet zeker, maar door net iets verder dan het goede voornemen na te denken, kan een beginner waarschijnlijk al veel leed besparen.

Een beginner kan zich laten informeren en begeleiden in de sport die die wil gaan doen. Daarnaast is het belangrijk dat een beginnende sporter bedenkt wat de eigen fysiek zwakke plekken zijn. Begin daarom rustig of kies voor een relatief veilige sport zoals wandelen, zwemmen, fietsen en fitness. En bovenal, je eigen lichaam is je leidraad, luister daarna en niet naar je smartwatch of app.

Ellen Kemler, sport-expert bij VeiligheidN

Meer binnen de rubriek Dagbladen