Scholieren tonen hun technologische talenten tijdens landelijke finale FIRST LEGO League

04 MRT 2024 14:10 | Stichting Platform Talent voor Technologie

Op zaterdag 9 maart komen 42 teams van enthousiaste kinderen tussen 9 en 15 jaar samen voor de landelijke finale van FIRST® LEGO® League Challenge in ‘s-Hertogenbosch. Dit evenement brengt de meest getalenteerde teams van Nederland samen om hun zelfgebouwde robot en innovatieve projecten aan een deskundige jury te presenteren.

Technologieonderwijs

FIRST LEGO League is een internationale technologiewedstrijd die kinderen van 4 t/m 15 jaar uitdaagt om hun technische talenten te ontdekken en vaardigheden op te doen. Afgelopen jaar hebben meer dan 11 duizend kinderen deelgenomen aan dit educatieve programma, waarbij ze LEGO hebben gebruikt om essentiële 21e-eeuwse vaardigheden te ontwikkelen. De focus ligt op STEM-leren (Science, Technology, Engineering en Mathematics), robotica, communicatie en teamwork.

Maatschappelijk thema 

Dit schooljaar draait alles om het thema MASTERPIECE. Kinderen gaan op zoek naar de beste manieren om hun hobby of passie onder de aandacht te brengen bij anderen. De teams bedenken een probleem binnen dit maatschappelijke thema. Ze gebruiken hun creativiteit en onderzoeksvaardigheden om een innovatieve oplossing te bedenken en presenteren deze aan een jury. Ook kernwaarden als samenwerking en communicatie worden gewaardeerd. Daarnaast bouwen en programmeren de teams een LEGO-robot die tijdens de wedstrijden in beperkte tijd zo veel mogelijk missies moet voltooien. 

De landelijke finale 

De teams die tijdens 25 regionale voorrondes de beste innovatieve oplossingen en robotprestaties toonden, zijn op zaterdag 9 maart aanwezig tijdens de landelijke finale bij 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch. Binnen zeven categorieën worden verschillende awards uitgereikt, onder andere door sponsoren ASML en Human Capital Agenda ICT. Uiteindelijk zullen drie teams doorgaan naar de internationale toernooien in Houston, Verenigde Staten, en Bodø, Noorwegen.

Beatrice Boots, directeur van uitvoerend partner Platform Talent voor Technologie, benadrukt het belang van dit evenement voor de toekomst van technologie: “Tijdens de landelijke finale komt een diversiteit aan kinderen uit heel Nederland samen die de eigen talenten binnen de rijke wereld van technologie heeft ontdekt. Door middel van deze competitie krijgen jongeren niet alleen de kans om hun vaardigheden in STEM en ict te ontwikkelen, maar leren ze ook cruciale vaardigheden zoals teamwork, communicatie en probleemoplossing. Het benadrukt het belang van het investeren in het inspireren van de volgende generatie technici, die een sleutelrol zullen spelen in het vormgeven van onze toekomst. Wij zijn ongelooflijk trots op wat deze jonge deelnemers hebben bereikt en kijken uit naar een grandioze landelijke finale.”

Het programma 

Tijdens de finale, die gratis te bezoeken is voor iedereen, laten teams onder het toeziend oog van het publiek hun robotprestaties zien en presenteren hun innovatieve ideeën aan een jury. Verder worden verscheidene activiteiten en workshops aangeboden in de Experience Area. Zo kunnen deelnemers en bezoekers onder andere gebruikmaken van het Innovatiepodium, workshops volgen van Tech4Kids, Greenscreenbox, Bouw Je BEP en brickpainter Ernesto Lemke én komen ze alles te weten van de andere onderwijsprogramma’s FIRST® Tech Challenge, FIRST® Robotics Competition en World Robot Olympiad. Ook is er gedurende de dag een livestream te volgen op de website van FIRST LEGO League.

Het dagprogramma ziet eruit als volgt: 

09:45 – 10:15 uur – Opening landelijke finale FIRST LEGO League 

10:30 – 15:20 uur – Robotwedstrijden en presentaties door de teams

10:30 – 15:30 uur – Experience Area geopend 

15:30 – 16:15 uur – Juryberaad 

16:30 – 17:00 uur – Prijsuitreiking  

FIRST LEGO League 

FIRST LEGO League bestaat sinds 1998 en vindt inmiddels in 110 landen plaats. Sinds 2004 is Nederland er daar één van. Platform Talent voor Technologie is uitvoerend partner. FIRST LEGO League is opgedeeld in drie divisies: Discover (4 t/m 6 jaar), Explore (6 t/m 10 jaar) en Challenge (9 t/m 15 jaar). Alle leeftijdscategorieën gaan in het onderwijsprogramma op een andere manier aan de slag met LEGO. Het wedstrijdelement wordt in Nederland alleen voor Challenge aangeboden.  

Meer binnen de rubriek Onderwijs