'Tijd voor btw-vrije groente en fruit in strijd tegen overgewicht'

26 NOV 2024 16:01 | Hogeschool Inholland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Feike van der Leij

Aanleiding:
Als we niets doen, zijn in 2050 volgens RIVM 2 op de 3 Nederlanders te dik | Gezondheid | NU.nl

In 2050 zal naar verwachting 64 procent van de Nederlandse bevolking kampen met overgewicht, blijkt uit de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) die het RIVM woensdag publiceert. Dat roept belangrijke vragen op over de toekomst van onze volksgezondheid en de maatregelen die nodig zijn om het tij te keren.

De boodschap van het RIVM laat de urgentie zien van de stilgevallen discussie rond het afschaffen van de btw op onbewerkte groente en fruit. Dat is een praktische en uitvoerbare maatregel die gezonde voeding toegankelijker maakt en zo ten goede komt aan de gehele Nederlandse bevolking.

De prijsmaatregel is op korte termijn in te stellen voor de categorieën 'vers' en 'diepvries'. Dat zijn duidelijk te definiëren categorieën die samen meer dan 90 procent van de omzet van groente en fruit beslaan: snijden, schillen, blancheren en invriezen gelden niet als bewerking. Onderzoeksbureau Dialogic zegt het moeilijk te vinden 'fruit' te definiëren, maar in een rapport van SEO Economisch Onderzoek worden er heel duidelijke, ook door het voedingscentrum gehanteerde definities gegeven. Dat de appelmoes, appeltaart en appellolly belast blijven worden spreekt voor zich; zodra de appel 'bewerkt' wordt is die niet meer onbewerkt.

De overheidskosten voor het afschaffen van de btw op deze producten worden ruimschoots gecompenseerd door de besparingen op de gezondheidszorg, omdat een gezonder dieet zal leiden tot minder gezondheidsproblemen op de lange termijn. Zo bereik je een groter netto voordeel met een populatiebrede benadering (een klein effect op een groot aantal mensen) dan als je je richt op mensen met een hoog risico (een groot effect op een klein aantal mensen).

De afschaffing van btw op groente en fruit is een eenvoudige financiële prikkel. Een stapje naar een gezonder Nederland. 

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca