JINC Baas van Morgen-leerlingen nemen stokje over van topmannen en -vrouwen

01 JUN 2023 06:00 | JINC.

500 Nederlandse organisaties krijgen 1 juni jonge directeur of CEO  

Op 1 juni 2023 organiseert JINC het jaarlijkse evenement JINC Baas van Morgen. Dan staat de top van toonaangevende Nederlandse organisaties haar stoel af aan een leerling die opgroeit in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. “Zij doen een waardevolle ervaring op voor later. En de organisaties versterken hun binding met de maatschappij en hun betrokkenheid bij kansengelijkheid”, weet JINC-directeur Daniël Roos. 

Fotograaf: Beeldenweelde

Ruim 600 jongeren krijgen tijdens JINC Baas van Morgen de leiding over bijvoorbeeld een (beursgenoteerde) onderneming, ministerie, theater of uitgeverij. Leerlingen tussen de 10 en 16 jaar zwaaien de scepter bij onder andere VodafoneZiggo, het Concertgebouw en de KNVB. JINC Baas van Morgen is een feestelijk evenement voor jongeren die via hun eigen netwerk weinig tot geen toegang hebben tot de top van deze organisaties. Als JINC Baas van Morgen schuiven zij aan bij vergaderingen, spreken ze medewerkers toe en geven ze hun visie op een bepaald vraagstuk. Al sinds de eerste editie in 2015 doen bedrijven zoals ING en TomTom mee met JINC Baas van Morgen. Dit jaar verwelkomt JINC talloze nieuwe organisaties, waaronder Mastercard, het Concertgebouw en BDO.

Kruiwagen

JINC-directeur Roos: “We weten dat de leerlingen veel leren van deze dag. Ook geeft het meelopen een enorme boost aan hun zelfvertrouwen. En minstens zo belangrijk: ze komen op een veilige, laagdrempelige manier letterlijk en figuurlijk buiten hun comfort zone. Zoeken de leerlingen een stageplek, advies of begeleiding bij een baan? Dan hebben ze na deze onvergetelijke dag het telefoonnummer van een invloedrijke kruiwagen op zak.” Ook voor de deelnemende organisaties is JINC Baas van Morgen waardevol. Ze zetten zo hun engagement voor kansengelijkheid kracht bij, inspireren hun medewerkers en doen verrassende inzichten op voor het vraagstuk dat de leerling behandelt. 

Speciale elementen in 2023

Een aantal speciale elementen maakt JINC Baas van Morgen dit jaar extra bijzonder. Roos: “We zijn trots dat JINC Baas van Morgen ook de politiek in beweging brengt. Zo staan naast minister Dennis Wiersma van Onderwijs, nog drie ministers dit jaar hun stoel af aan een leerling: Robert Dijkgraaf, Sigrid Kaag, en Carola Schouten.” 

Nog een unicum is dat de organisatie in Amsterdam een JINC Baas van Morgen ‘girls only’ editie introduceert, speciaal voor meisjes. Daarmee wil JINC extra aandacht vestigen op genderongelijkheid en in het bijzonder het glazen plafond. En voor het eerst in de geschiedenis vindt op 1 juni JINC Baas van Morgen plaats in zowel Nederland als België. In Antwerpen en Mechelen nemen hier dertig leerlingen plaats op een directeursstoel. 

Over JINC 

Ieder kind heeft talent. Ook de honderdduizenden Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Daarom strijdt JINC al bijna 20 jaar voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Een Nederland waarin ieder kind kansen krijgt.   

Om dat te bereiken, helpt de non-profitorganisatie kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via de JINC-programma’s maken zij kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks tienduizenden basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien. 

JINC werkt samen met het onderwijs en partners uit het bedrijfsleven. Hun financiële steun en expertise zijn onmisbaar. 

Bekijk deze links voor meer informatie over JINC en JINC Baas van Morgen en de deelnemende organisaties. 

De bijgevoegde foto’s zijn rechtenvrij, maar we stellen er prijs op als je de naam van de fotograaf vermeldt: Beeldenweelde.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen