'Door corona herontdekte natuur moet ‘Fête de la Nature’ groot maken'

10 JUN 2021 10:57 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maarten Bruns van IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: MEDIAWATCH: OMT-lid: Festivals zijn mogelijk, maar niet overmoedig raken | ANP

Nederland snakt ernaar om eropuit te trekken en festivals te bezoeken. Inmiddels klinken er behoorlijk wat geluiden dat festivals binnenkort weer mogelijk zijn, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Wat in ieder geval door zal gaan is ‘Fête de la Nature’ en als het aan IVN Natuureducatie ligt dit jaar grootser dan ooit. Want als de mensen iets in coronatijd hebben geleerd is het dat de natuur één groot feest is.

Doordat we ineens bijna niets meer konden ondernemen, trokken we massaal de natuur in. Stadsparken, bossen en andere natuurgebieden werden razend populair als uitje. Vanuit IVN zijn we ontzettend blij dat veel meer mensen de natuur zo zijn gaan waarderen. Want onze visie is dat als je ziet hoe mooi de natuur is, je daar ook beter voor gaat zorgen. Met Fête de la Nature, dat in het eerste weekend van september plaatsvindt, vieren we de natuur.

Fête is komen overwaaien uit Frankrijk en is een grassroots natuurfestival. Dat wil zeggen dat wij het niet van bovenaf allemaal regisseren, maar dat iedereen zelf in zijn eigen omgeving een natuurfeestje kan organiseren. Dit kan variëren van theater in de natuur tot samen bosbadderen of een oogstfeest. Het moment dus voor iedereen die zo verlangt naar festivals en feestjes, maar natuurlijk wel in harmonie met de natuur.

IVN zelf heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat Tiny Forests geplant; minibossen middenin de stad met bankjes waarop je kunt zitten. Deze Tiny Forests lenen zich goed voor een klein natuurfeestje en zo is er bij iedereen in de buurt wel een groen plekje vinden dat zich ervoor leent om tijdens Fête de la Nature iets moois te organiseren.

Maarten Bruns is expert stadsnatuur van IVN Natuureducatie.

Meer binnen de rubriek Natuur