Hongersnood Afrika dreigt door oorlog Oekraïne; radicale verandering voedselsystemen nodig

13 APR 2022 16:02 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Bram Peters, Cordaid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Droogte en oorlog Oekraïne zorgen voor hongersnood in Afrika | RTL Nieuws

De crisis in Oekraïne laat zien hoe noodzakelijk het is om ons voedselsysteem drastisch te veranderen. De helft van de tarwe voor Afrika komt uit Oekraïne en Rusland. Door de oorlog zijn er grote tekorten aan het ontstaan.

Los daarvan produceren we al genoeg om de hele wereld te voeden, maar we laten miljoenen mensen voortdurend balanceren op de rand van een hongersnood.

Een belangrijke oorzaak is dat de ketens sinds de Tweede Wereldoorlog steeds ingewikkelder zijn geworden. Voedselmarkten zijn sterk afhankelijk van handel, transport, logistiek en aandelenmarkten. Omdat de landbouw weer sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen, heeft een crisis in een van deze systemen een verwoestend domino-effect.

Als we honger willen aanpakken, dan moeten we radicale veranderingen in gang zetten. Veranderingen in de manier waarop mensen voedsel produceren, verwerken, verhandelen, transporteren én eten.

We moeten ons voedselsysteem duurzamer en inclusiever maken. Dat betekent dat we kleinere producenten moeten beschermen, meer inspraak moeten geven en dat zij toegang moeten krijgen tot investeringskapitaal en tot markten. Kleinschalige boeren voeden hun omgeving en houden lokale markten in leven, juist in de gebieden in Afrika en Azië waar honger op de loer ligt.

Gezien de snelle achteruitgang van ons ecosysteem, zullen we haast moeten maken.

Bram Peters is expert voedselsystemen en voedselzekerheid bij Cordaid.

Meer binnen de rubriek Defensie en strijdkrachten