'Overheid en bedrijfsleven moeten kwetsbare groepen woningmarkt tegemoetkomen'

15 FEB 2022 16:29 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Tamara Evers, NHG, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hypotheekrente gaat omhoog, huizenprijs voorlopig niet omlaag | Trouw

In januari is de inflatie opgelopen naar 6,4 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. Met name de energieprijzen schieten door het dak. Daar bovenop is de hypotheekrente in veertien jaar nog nooit zo hard omhoog gegaan als nu en blijven de huizenprijzen stijgen. Dit zijn allemaal ontwikkelingen die enorme impact hebben op de portemonnee. Wij hopen dat zowel de overheid als het bedrijfsleven goed nadenken wat zij vanuit hun positie kunnen betekenen voor deze kwetsbare groepen.

De stijging van de huizenprijs en hypotheekrente, maakt het vooral voor starters zonder eigen vermogen nog moeilijker om een eigen woning te kopen. De toenemende inflatie en forse stijging van de energieprijzen raakt iedereen, maar in het bijzonder starters zonder buffer en (eenpersoons) huishoudens met lage inkomens. Vaak wonen mensen met een krappere portemonnee ook nog eens in slecht geïsoleerde woningen, waardoor de energiekosten nog hoger oplopen.

ING maakte onlangs bekend extra kapitaal aan te gaan houden voor mogelijk toenemende betaalproblemen bij woningeigenaren. Ook wij maken ons zorgen. Gezien deze huidige ontwikkelingen wordt aandacht voor mensen met lage inkomens nog belangrijker.

Tamara Evers is adviseur Public Relations bij NHG.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed