'Slechts twee derde nieuwe medicijnen bereikt Nederlandse patiënten'

25 MEI 2021 15:37 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Gerard Schouw, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Lancering rapport over lengte wachttijd voor geneesmiddelen en vaccins na goedkeuring EMA | ANP

Snelle, goede beschikbaarheid van nieuwe medicijnen is ontzettend belangrijk voor de duizenden Nederlandse patiënten die er om zitten te springen. En wat blijkt uit de Patients WAIT Indicator, een jaarlijks onafhankelijk onderzoek naar de beschikbaarheid van nieuwe, toegelaten medicijnen: Nederland loopt flink achter op koploper Duitsland. Van de 152 onderzochte nieuwe medicijnen die zijn toegelaten tot de Europese markt zijn er in Duitsland inmiddels 133 beschikbaar, maar in ons land slechts 96.

Daarmee komt Nederland op de achtste positie in de Patients W.A.I.T. Indicator, waarin 34 Europese landen zijn betrokken. Ook Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Engeland en Frankrijk scoren beter dan Nederland.

Bij medicijnen voor kanker en zeldzame ziekten is het beeld voor de Nederlandse patiënt nog iets slechter. In die categorieën eindigt ons land respectievelijk op een negende en tiende positie.

Dalende trend

Het onderzoek, uitgevoerd door IQVIA, richtte zich op medicijnen die van 2016 tot en met 2019 een EMA-goedkeuring kregen. De trend is niet gunstig. In het vorig jaar gepubliceerde onderzoek was nog 67% van de nieuwe medicijnen beschikbaar voor de Nederlandse patiënt. Dat percentage is nu gedaald naar 63%.

Analyseren

De hamvraag is dus: wat kunnen we leren van Duitsland? Dat we steeds langzamer lijken te worden, is slecht nieuws voor duizenden patiënten voor wie snelle beschikbaarheid juist belangrijk is. Samen met een nieuw kabinet, het Zorginstituut Nederland en artsen moeten we analyseren waar precies de knelpunten zitten. En wat haalbare oplossingen zijn. Daarover gaan we graag in gesprek met. Dit kunnen we alleen in constructieve samenwerking verbeteren.

Gerard Schouw is directeur van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Meer binnen de rubriek Medisch specialisme