'Service- en onderhoudskosten gaan omlaag naarmate het energielabel beter wordt'

18 OKT 2022 10:14 | Watson+Holmes

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Leon Pragt, Watson+Holmes. Aanleiding: Vereniging Eigen Huis wil woningen verduurzamen zonder toestemming VvE - NRC

Uit onderzoek van Watson+Holmes en MVGM blijkt dat na verduurzaming er direct impact kan ontstaan op de maandlasten voor huurder en verhuurder. Dit blijkt ook uit de data; de servicekosten als percentage van de huur zijn voor woningen met een beter energielabel significant lager dan voor woningen met een zeer slecht energielabel. Dit geldt ook voor woningen binnen dezelfde huurprijsklasse.

Wanneer er wordt gekeken naar woningen met hetzelfde soort bouwjaar blijf het effect van een beter label zichtbaar. Servicekosten als percentage van de huur zijn voor appartementen met een bouwjaar van 1971 tot en met 1980 gemiddeld een factor drie lager voor een woning met een energielabel A dan voor een woning met een energielabel G. Deze lagere servicekosten, gecombineerd met lagere maandlasten voor nutsvoorzieningen, zorgen ervoor dat huurders na verduurzaming veel goedkoper uit kunnen zijn.

Naast de servicekosten dalen ook de onderhoudskosten als een percentage van de huur. De onderhoudskosten van een woning met een energielabel A of beter zijn volgens de data de helft tot 2/3de lager dan de onderhoudskosten van woningen met een slechter energielabel. Dit omdat samen met de verduurzaming veelal een renovatie van het desbetreffende complex wordt uitgevoerd. Deze lagere onderhoudskosten leiden ertoe dat de verhuurder naast het toevoegen van waarde aan een complex ook profijt ondervindt door een daling van de exploitatiekosten. Hiertegenover staat de investering die gedaan moet worden voor verduurzaming.

 

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed