Zomervakantieweer: vaak prima zomerweer, snikheet in Zuid-Europa

04 JUL 2024 07:10 | Weeronline

Het vakantieweer ziet er in Europa komende tijd prima uit. Zo wordt het volgende week in de landen om ons heen vaak 20 tot 25 graden met flink wat zon en soms een stevige (onweers)bui. In het Middellandse Zeegebied is het heerlijk strandweer, maar in de binnenlanden is het een stuk heter met soms 40 graden.

Vakantiegangers die in Nederland blijven kunnen na een relatief koele periode volgende week rekenen op prima vakantieweer. De temperatuur gaat omhoog en de zon krijgen we veel te zien. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa knapt het op.

Prima vakantieweer in onze buurlanden

In de buurlanden wordt het de komende tijd 20 tot 25 graden. Volgende week komen de temperaturen vaker in de buurt van 25 graden uit. Alleen Zuid-Duitsland en Zuid-Frankrijk kennen soms uitschieters naar 30 graden of meer. Ook in het zuiden van Engeland is het komende tijd best aardig met maxima rond 20 graden in en net na het weekend.

Volgende week wordt het ook hier wat warmer. Verder noordwaarts zijn de maxima lager. Zo komt het kwik in Schotland en Ierland niet hoger dan 16 tot 19 graden uit. Het weer bestaat in deze landen vaak uit wolken, flink wat zon en soms een (onweers)bui. In het noorden van Groot-Brittannië is het vaker regenachtig.

In Scandinavië is het weerbeeld vergelijkbaar met Nederland. Met flink wat zon stijgt de temperatuur volgende week naar 20 tot 25 graden. Af en toe komt het tot een bui. Al met al is het prima weer om eropuit te trekken.

Soms stevige buien

In de warme en vochtige lucht kunnen sommige buien de komende tijd stevig uitpakken. Zo komen dit weekend in de Alpen al talrijke stevige buien voor met daarbij kans op veel regen in korte tijd. In het totaal kan wel 50 tot 100 millimeter vallen met mogelijk wateroverlast tot gevolg. In de Zwitserse Alpen is dit al meerdere malen voorgekomen en kwam het zelfs tot overstromingen en aardverschuivingen.

Snikheet in het zuiden en oosten van Europa

Daar waar het in de landen in onze regio vaak aangenaam zomerweer is is het in de landen rondom de Middellandse Zee soms puffen en zweten. Aan de Spaanse costa’s en aan de Côte d'Azur is het met circa 30 graden en veel zon prachtig strandweer. In de binnenlanden van Andalusië, Italië, de Balkan, Griekenland en Turkije is het zelfs erg heet met maxima richting 40 graden.

Ook de Canarische Eilanden en de Azoren zijn een goede bestemming voor vakantiegangers, want het blijft droog en zonovergoten. Snikheet is het hier niet. De temperaturen zijn voor strandgangers zelfs optimaal met dagelijks maxima rond 25 graden. Bovendien is ook het zeewater lekker warm. Wel kan soms een stevige zeebries opsteken. De zon is wel erg krachtig.

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/4-7-2024-weer-zomervakantie-europa

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws