'Afghanistan heeft onze steun keihard nodig'

11 JAN 2022 15:04 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Anne Kwakkenbos, Cordaid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: VN wil vijf miljard aan noodhulp voor Afghanistan | Haarlems Dagblad

Afghanistan heeft komend jaar vijf miljard dollar aan noodhulp nodig, zeggen de Verenigde Naties. De hulp is nodig om een humanitaire ramp te voorkomen.

Het is naar mijn mening erg positief dat veel meer mensen zich door alle media-aandacht nu bewust zijn van de situatie in Afghanistan. Hopelijk zorgt dit voor meer betrokkenheid, want het land zal onze steun keihard nodig hebben. In enkele Afghaanse regio’s verlenen Cordaid en andere organisaties noodhulp om mensen te steunen in hun eerste levensbehoeften.

In mijn werk houd ik mij vooral bezig met de rechten van vrouwen. Hoe het daar precies mee gaat in Afghanistan, is nog altijd moeilijk te zeggen. De scholen zijn tot maart dicht vanwege een winterstop. Pas als de scholen weer opengaan, kunnen we zien hoeveel meisjes er nog naartoe gaan. Er zijn ook zorgwekkende geluiden die beweren dat veel basisrechten voor vrouwen verdwijnen, zoals dat gebeurde toen de Taliban in de jaren 90 aan de macht kwam. Zo mogen vrouwen al niet meer reizen zonder begeleiding van een mannelijk familielid.

Anne Kwakkenbos is expert Afghanistan en de rol van vrouwen in vrede- en veiligheidsvraagstukken bij Cordaid.

Meer binnen de rubriek Derde wereld