'Weer met Koningsdag varieert sterk van jaar op jaar'

21 APR 2021 16:10 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Droog en vrij zonnig op Koningsdag, prima terrasweer erna | ANP

Dat het weer op onze koninklijke feestdag sterk kan variëren blijkt uit de statistieken sinds 1949. De allerwarmste koninklijke feestdag beleefden we in 1993. In dat jaar werd het in De Bilt op Koninginnedag zomers warm met een maximumtemperatuur van 26,9 graden. De koudste editie ooit is die van 1970 met als maximum slechts 8,6 graden in De Bilt. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien.

De laagste minimumtemperatuur noteerden we op Koninginnedag 1954 met -2,5 graden. Dit was dus de koudste Koninginne- of Koningsnacht. Sinds 1949 waren er acht nachten met vorst. De meeste recente vorst met Koningsnacht beleefden we in 2017 met -2,0 graden.

Windrichting heel bepalend

In april is de windrichting allesbepalend voor de temperatuur. Waait er een stevige wind vanaf de koude Noordzee dan kunnen we een warme Koningsdag vergeten, zeker in de kustprovincies. Waait de wind echter vanuit Duitsland of België dan kan het beduidend warmer worden en zomers aandoen.

Voor dit jaar verwacht Weeronline een droge Koningsdag met zonnige perioden. De kans op neerslag is heel klein. Daar zijn de weermodellen duidelijk over, maar uit welke hoek de wind waait is nog zeer onzeker. Daardoor weten we ook nog niet precies waar de temperatuur op uit komt. De kans op te fris weer is in elke geval zeer groot. Het merendeel van de berekeningen komt uit op 10-16 graden.

Koninginnedag was gemiddeld warmer dan Koningsdag

Sinds 1949 is Koninginnedag of Koningsdag altijd in het slot van april of op zijn laatst op 1 mei gevierd. De verplaatsing van onze koninklijke feestdag van 30 april naar 27 april is qua weer statistisch gezien een achteruitgang geweest. Op 27 april is het gemiddeld ruim een graad kouder en regent het vaker. Van 2014-2019 verliep Koningsdag telkens fris. Pas in 2020 werd het een warme editie van Koningsdag. Het was toen echter noodgedwongen omgedoopt tot Woningsdag.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimatologie