'Bouwproductie is nog steeds een druppel op een gloeiende plaat'

22 MRT 2022 14:38 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jeroen Wilhelm, Cribb, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Bouwconcern Dura Vermeer leverde meer woningen op in 2021

Met veel enthousiasme kopte het Reformatorisch Dagblad dat Dura Vermeer meer nieuwbouwwoningen opleverderde in 2021 dan het jaar daarvoor, fors meer. Dan zou je denken 'dat is goed nieuws voor de woningmarkt'. Helaas gaat het hier om welgeteld 643 woningen, op een totaal van 3420 die deze bouwer in 2021 opleverde.

Laten we elkaar niet gek maken en wachten op de tsunamie van nieuwbouwwoningen. Dat gaat nog jaren duren, als deze er al komt. Indien de productie van nieuwbouw alleen al de stijging van de vraag kan invullen, moeten we blij zijn. Laat staan dat het in de basisbehoefte naar woningen kan voorzien.

Pronken met de veren

Een mogelijk scenario is dat de vraag minder zichtbaar gaat worden door de stijgende rente en het afnemende consumentenvertrouwen als gevolg van bijvoorbeeld de oorlog in Oekraine. Dan kan zomaar de nu al aanwezige vraaguitval doorzetten. In dat geval zijn beleidsmakers de eersten die gaan pronken met het feit dat 'hun' beleid gewerkt heeft. Maar schijn bedriegt want latent blijft dan de krapte op de woningmarkt van kracht. De Nederlandse woningmarkt: iedereen praat er over, maar er wordt te weinig aan gedaan.

Jeroen Wilhelm, directeur, Cribb 

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed