VEH: Woonlasten in kwart van gemeenten meer dan 50 euro omhoog

20 DEC 2022 07:00 | Vereniging Eigen Huis

VEH: Woonlasten in kwart van gemeenten meer dan 50 euro omhoog

Amersfoort, 20 december 2022 - In een kwart van de gemeenten gaan de woonlasten volgend jaar met 50 euro of meer omhoog. De aanslag die een huiseigenaar in 2023 van zijn gemeente ontvangt bedraagt gemiddeld 887 euro. Dit blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 107 van de 344 gemeenten.

Meerpersoonshuishoudens (‘gezinnen’) betalen volgend jaar gemiddeld 30 euro meer aan gemeentelijke woonlasten, die bestaan uit Onroerendezaakbelasting (Ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Dat is een stijging van 3,6 procent ten opzichte van dit jaar.

Koploper in de steekproef is de gemeente Teylingen met een lastenstijging van gemiddeld 167 euro per huiseigenaar, gevolgd door Bodegraven-Reeuwijk (+ 140 euro) en Den Haag (+ 130 euro). Hekkensluiter is Doetinchem, waar de gemiddelde aanslag van de woonlasten juist 83 euro lager uitvalt.

Ozb uitschieters tot wel 38 procent

De gemeente Medemblik* is in de steekproef koploper met een Ozb-stijging van gemiddeld 117 euro, een verhoging van 38 procent. Ook in het nabijgelegen Drechterland* jaar gaat de aanslag voor huiseigenaren met gemiddeld 73 euro omhoog, een toename met 25 procent (*zie noot). In Bodegraven-Reeuwijk is de Ozb-stijging met 105 euro (+24 procent) ook zeer fors.

Opvallend is de forse Ozb-verhoging van 22 procent in Den Haag ten opzichte van afgelopen jaar, toen die beperkt bleef tot een bescheiden 2,5 procent. Volgend jaar betalen huiseigenaren jaar gemiddeld 33 euro meer aan de gemeente, maar ook dan nog ligt de Ozb in Den Haag met 184 euro nog ruim onder het landelijk gemiddelde van 337 euro.

OZB stijgt landelijk gematigd met 4,1 procent

De onroerendezaakbelasting Ozb neemt volgend jaar met 4,1% toe. Gezien de gemiddelde WOZ-waardestijging van woningen met 14,9% en de hoge inflatie lijkt deze belastingverhoging mee te vallen. Veel gemeenten compenseren de waardestijging dan ook met een relatief lager Ozb-tarief. Dat is niet het geval voor huiseigenaren in een 8-tal gemeenten uit de steekproef waar de Ozb volgend jaar met meer dan 15% omhoog gaat.

Lagere Ozb in 25 gemeenten

In 25 van 107 gemeenten gaat de Ozb volgend jaar omlaag. Het meest in Venlo, waar huiseigenaren gemiddeld 46 euro minder belasting betalen (van 386 naar 340 euro; een daling van bijna 12 procent.) Ook in Wormerland en Ommen daalt de Ozb met ruim 9 procent, wat gemiddeld neerkomt op 30 euro lagere lasten.

Afvalstoffen- en rioolheffing

Opvallend is de forse stijging van de afvalstoffenheffing in Teylingen met maar liefst 148 euro (+58 procent). In Barendrecht betalen huishoudens volgend jaar 95 euro meer voor het ophalen van het huisvuil, een stijging van 31 procent. In Den Haag gaat deze aanslag met 75 euro per huishouden omhoog, wat neerkomt op een verhoging van 19 procent.

De rioolheffing in de gemeente Simpelveld gaat volgend jaar met 44 euro omhoog (+ 18 procent). Ook in Den Haag gaat deze heffing met 23 euro omhoog, een toename van bijna 15 procent.

 * In Drechterland, Medemblik en Stede Broec stijgt de Ozb onder meer door de overdracht van het wegenonderhoud door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan deze drie gemeenten. De hogere heffing die inwoners hiervoor betalen aan de gemeente wordt gecompenseerd door een evenredige verlaging van de waterschapslasten.

Over het onderzoek

De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit Onroerendezaakbelasting (Ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar krijgen geen Ozb-aanslag opgelegd.

Vereniging Eigen Huis deed in samenwerking met Marlyse Research een representatieve steekproef naar de ontwikkeling van de woonlasten in 107 gemeenten. In het eerste kwartaal van volgend jaar publiceert de vereniging het overzicht van de woonlasten in alle 344 gemeenten. Alle cijfers zijn afkomstig van eigen opgaven van de vermelde gemeenten.

Het onderzoek gemeentelijke woonlasten 2023 staat op eigenhuis.nl Voor meer informatie: Hans André de la Porte Tel: 06-53 38 59 25 E-mail: pers@eigenhuis.nl

Meer binnen deze rubriek