'Automobilisten kunnen flink besparen op verzekering als ze minder rijden'

29 JUN 2022 09:41 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Amanda Bulthuis, Geld.nl, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Automobilisten reden in 2021 nog altijd minder dan voor corona | ANP

We rijden nog steeds veel minder met de auto dan vóór de coronapandemie, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een verklaring geeft het statistiekbureau hier niet voor, maar het laat zich gemakkelijk raden: we werken vaker thuis en de hoge brandstofprijzen zullen ook aanleiding zijn om de auto wat vaker te laten staan.

Maar wat veel automobilisten vergeten: als je minder rijdt, kun je ook flink besparen op je autoverzekering. Uit onderzoek dat Geld.nl eerder dit jaar deed, blijkt dat automobilisten tot 140 euro per jaar kunnen besparen als ze minder kilometers maken. Bij veel autoverzekeraars telt het aantal kilometers dat je per jaar rijdt namelijk mee in de premie en hoe minder je rijdt, hoe lager de premie wordt.

De verzekeraar past je premie echter niet automatisch aan. Je moet zelf doorgeven aan je autoverzekeraar en vragen om een premieverlaging.

Er zijn ook autoverzekeraars waarbij de premie niet meetelt voor de hoogte van de premie. Verlaagt je autoverzekeraar de premie niet als je minder rijdt? Kijk dan altijd even of een andere autoverzekering met je nieuwe aantal kilometers voordeliger is. Aangezien andere verzekeraars wel lagere premies hanteren als je minder rijdt, is die kans namelijk groot. Dus ook al staat je auto vaker stil, blijf zelf niet stilzitten bij je autoverzekeraar.

Amanda Bulthuis, Productspecialist en Financieel expert, Geld.nl

Meer binnen de rubriek Auto- en motoronderdelen en -accessoires