'Zonnig weer niet voldoende om huiskamer warm te houden'

16 NOV 2022 16:37 | Weeronline

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Matthijs van der Linden, Weeronline. Aanleiding: Gasprijs flink omhoog door voorspelling kouder weer | ANP

Door minder en zwakker zonlicht wordt er een extra stijging energieverbruik verwacht. De stijging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de dalende temperatuur, maar een afname van het aantal zonnige dagen en de hoeveelheid energie van het zonlicht veroorzaken nog een extra stijging.

In de eerste helft van november werd het met wat zon in huis vaak vanzelf warm. De rest van het maand is dat niet meer het geval. We krijgen wat wisselvalliger weer, waardoor wolkenvelden de zon vaker zullen blokkeren. Tegelijkertijd staat de zon steeds lager en komt minder lang boven de bomen of huizen in de omgeving uit. Ook wordt de zon minder krachtig. Zonnepanelen zullen hierdoor veel minder opleveren.

Verbruik vooral hoog bij grijs en kil weer

De eerste weken van december kunnen we te maken krijgen met hogedrukgebieden. Normaal gesproken is het verbruik in december door de lagere temperatuur al hoger dan in november. Afhankelijk van de ligging van de hogedrukgebieden kunnen we vaker grijs en kil weer krijgen. In dat geval zal het verbruik extra stijgen, omdat het verwarmen van koude en vochtige lucht veel energie vergt.

Het is ook mogelijk dat bij een andere ligging de zon in de middag wat vaker schijnt en dat zou het stijgende verbruik nog wat kunnen afremmen, maar dit effect is zeer beperkt.

Dit is een expertquote van Matthijs van der Linden, meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Energie