'Personeelstekorten onveranderd, maar ICT'ers tonen opvallend hogere externe mobiliteit'

15 DEC 2023 09:10 | HeadFirst Group

Dit is een expertquote van Marion van Happen, CEO, HeadFirst Group.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: KVK: Ondernemers zuchten onder personeelskrapte | KVK

Het recente KVK-onderzoek 'Ondernemen in 2023' legt de ernstige personeelstekorten in de Nederlandse bedrijven bloot, met name bij ondernemingen met 10 of meer medewerkers. Met 92 procent van alle ondernemers die op zoek zijn naar medewerkers die aangeven dat dit moeilijk of zeer moeilijk is, is de impact van dit tekort aanzienlijk. Toch bewegen ICT’ers zich opvallend vaker op de arbeidsmarkt, blijkt uit cijfers van Intelligence Group en HeadFirst Group.

Het onthult een stijging in externe mobiliteit onder ICT-professionals, waarbij één op de vier in loondienst de afgelopen 12 maanden van baan of werkgever is gewisseld. Dit staat in schril contrast met de traditionele perceptie van ICT'ers als latente baanzoekers, wat wijst op een veranderend patroon in hun arbeidsmarktgedrag. Waar de mobiliteit van ICT’ers de afgelopen jaren stabiel was, is dit het afgelopen jaar sterk toegenomen en is de loyaliteit aan de eigen manager en/of werkgever afgenomen.

Focus op externe mobiliteit

Hun arbeidsmarktactiviteit was het laatste kwartaal 6,7 procent, wat 70 procent lager is dan het gemiddelde over de hele Nederlandse beroepsbevolking. ICT’ers zijn dus latente baanzoekers en steeds vaker onbereikbaar voor recruiters, maar ze bewegen momenteel wel opvallend vaker op de arbeidsmarkt. Hoe ga je daar als werkgever en opdrachtgever mee om? Dat begint met goede employer branding. Bouw daarnaast aan een community van potentieel interessante werknemers en zzp’ers, ga actief verhalen vertellen, zodat ICT’ers overtuigd raken van jouw missie en visie en ze gevoel krijgen bij hoe het is om voor jouw organisatie te werken. Alleen zo verleid je ze uit zichzelf de stap naar jou toe maken of op enig moment wel ontvankelijk te zijn voor toenadering door een recruiter.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen