Daniël Roos kondigt vertrek aan bij JINC

14 MRT 2024 14:10 | JINC.

Na 20 jaar strijden voor kansengelijkheid onder jongeren tijd voor iets nieuws 

Daniël Roos vertrekt per 1 september bij JINC. De oprichter en directeur begon de organisatie twintig jaar geleden om kansen voor jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand te vergroten om een passende vervolgopleiding en kansrijke baan te vinden. Niet alleen de jongeren zelf worden hiermee geholpen. Ook de scholen worden ontzorgd in het LOB-onderwijs en het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt profiteren hiervan. Hij weet nog niet wat hij hierna gaat doen, maar zal de maatschappelijke organisatie uiterlijk per 1 september van dit jaar verlaten. 

In de afgelopen twee decennia heeft JINC, in samenwerking met bedrijven, vrijwilligers, scholen, fondsen en lokale overheden, mooie successen geboekt. Onafhankelijk onderzoek bevestigt de effectiviteit van JINC-projecten. Ze vergroten het vermogen van jongeren om een beroep te doen op hun vaardigheden, talenten, motivatie, aanwezige hulpbronnen en omgeving. Dit helpt hen bij het kiezen en afronden van een opleiding, evenals bij het vinden en behouden van werk, zelfs in onzekere tijden of bij tegenslag. 

Meer dan 600.000 jongeren

Met meer dan 200 collega’s, 900 partnerbedrijven en ruim 6.000 vrijwilligers zorgt JINC op meer dan 540 scholen in heel Nederland en België voor meer kansengelijkheid voor jongeren die opgroeien in een omgeving met achterstand. Daniël Roos: “In die 20 jaar hebben we dat voor meer dan 600.000 jongeren waargemaakt. Als kers op de taart weten we inmiddels ook nog dat onze aanpak leidt tot wetenschappelijk bewezen impact. Daar ben ik natuurlijk heel trots op. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst van JINC. Ook zonder mij gaat JINC een bloeiende toekomst tegemoet.” 

Toekomst

Nu is het tijd voor iets anders. Daniel: “Ik heb daarom besloten JINC te gaan verlaten, uiterlijk per 1 september van dit jaar. Dat was geen makkelijk besluit, want werken bij JINC is nog steeds elke dag geweldig. Ik wil graag nog iets anders doen in de komende jaren en hoe langer ik dat uitstel, hoe minder tijd ik daar nog voor heb in mijn werkende leven.”   

De Raad van Toezicht van JINC gaat samen met de organisatie de komende tijd op zoek naar een opvolger. Jane Hempenius, directeur Bedrijfsvoering en meer dan 5 jaar lid van het MT van JINC, is benoemd als plaatsvervangend algemeen directeur in het MT. Zij zal namens de organisatie de transitie begeleiden naar een nieuwe bestuurder. Jane: "Ik ben ervan overtuigd dat de opvolger succesvol verder zal kunnen gaan in de strijd voor kansengelijkheid in Nederland en daarbuiten.” De impact van JINC strekt zich uit over inmiddels tien verschillende projecten. Daarnaast breidt JINC momenteel uit naar het mbo en zijn er verkennende gesprekken over internationale uitbreiding gaande. Jane: “Zodat we onze impact nog verder kunnen vergroten de komende jaren." 


Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen