'Ongeval veroorzaakt met e-step kost je als bestuurder altijd geld'

25 JUL 2024 11:56 | DAS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Rembrandt Groenewegen

Aanleiding:
Toekomst e-step onzeker: ’Deadline nieuwe regels blijft verschuiven’ | Binnenland | Telegraaf.nl

Juridisch dienstverlener DAS merkt dat e-steps regelmatig betrokken raken bij een ongeval. In 2022 werden er circa 80 zaken gemeld bij DAS waarbij een e-step betrokken was en in 2023 bijna 90. In de eerste helft van 2024 staat de teller op 30 zaken.

Belangrijk om te weten is dat in Nederland de meeste e-steps niet zijn toegestaan op de openbare weg. Ook het fietspad en stoep maken onderdeel uit van de openbare weg. De meeste e- steps kunnen niet worden verzekerd. Dit komt omdat ze moeten voldoen aan specifieke voertuigeisen.

Schade zelf vergoeden bij een ongeval

Momenteel is er geen regelgeving voor deze motorvoertuigen, waardoor ze niet kunnen worden verzekerd tegen aansprakelijkheid. En dat betekent dat de e-step bestuurder, die een ongeval veroorzaakt, ook de schade die het slachtoffer lijdt zelf moet vergoeden. Als er sprake is van letsel bij de andere partij, kunnen deze kosten behoorlijk oplopen.

Strafrechtelijke gevolgen

Als je met een niet-toegestane e-step op de openbare weg rijdt en je wordt door de politie staande gehouden, riskeer je een strafbeschikking en kan je e-step in beslag worden genomen. Een strafbeschikking bestaat uit een geldboete en kan leiden tot een aantekening in jouw justitiële documentatie (strafblad).

Schade zelf betalen

In sommige landen is het gebruik van de e-step toegestaan, maar er is niet altijd een verplichting om de e-step te verzekeren. Dit brengt een groot risico met zich mee. Als je in het buitenland een e-step huurt en je veroorzaakt een ongeval, dan ben je als bestuurder van de e-step aansprakelijk. Als er geen verzekering is afgesloten voor de e-step, moet je de kosten zelf vergoeden. Je kunt dan ook geen beroep doen op een verzekering in Nederland.

Controleer verzekering in buitenland

Besluit je een e-step te huren? Controleer eerst of er een goede verzekering is afgesloten. 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws