'Vernieuwing ouderenzorg en thuiszorg met apps en andere innovaties gaat niet snel genoeg'

17 MEI 2022 10:24 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Erwin Bleumink, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Mantelzorg steeds zwaarder: 'Meer dan de helft verzuimt werk' - NH Nieuws

Meer dan de helft van alle mantelzorgers in Noord-Holland heeft het afgelopen jaar eens of meermaals werk moeten afzeggen vanwege de zorgtaken voor een naaste, blijkt uit Het Nationale Mantelzorgonderzoek, uitgevoerd onder 1.710 mantelzorgers. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat 41 procent van de mantelzorgers in Noord-Holland deels vanuit huis kunnen werken, om zo de zorg makkelijker te combineren met het werk. Dit hybride werken is volgens veel mantelzorgers de oplossing voor de ontstane situatie.

Zorgvernieuwing

Het is ook een voorbeeld van hoe technologie ons kan helpen omgaan met de zorguitdagingen van de toekomst. Door de vergrijzing moet de productiviteit van zorgmedewerkers de komende jaren meer dan verdubbelen, om aan de toenemende zorgvraag te kunnen voldoen. Tegelijk moeten zij ook met plezier hun werk kunnen doen. Technologische innovatie speelt daarom een belangrijke rol.

Versnelling

We moeten innoveren om ons voor te bereiden op de uitdagingen in de zorg. Denk aan virtuele thuiszorg, waarbij cliënten die thuis wonen worden ondersteund met applicaties en apparatuur. Bijvoorbeeld met een zorghorloge die je gezondheidssituatie bijhoudt en signaleert wanneer deze achteruit gaat. Of met een app die cliënten helpt om samen met familie, vrienden en buren eenvoudig de regeltaken te verdelen.

Maar met de bestaande innovaties en de snelheid waarmee deze worden opgeschaald, gaan we het niet redden. Er moet een enorme versnelling komen om de ouderen- en thuiszorg te vernieuwen. Om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan, die de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg belemmeren. Maar ook om het werkplezier van zorgmedewerkers te vergroten.

Erwin Bleumink is bestuurslid bij Vilans.

Meer binnen de rubriek Gezondheidsbeleid