'Kunst- en cultuursector moet nu kans grijpen en werk maken van inclusie'

09 JUL 2021 15:15 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van  Amma Asante, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding:  Musea in platform tegen discriminatie en 'selectieve verhalen' | ANP

Musea en erfgoedinstellingen hebben zich verenigd in het platform Musea Bekennen Kleur om daarmee ten strijde te trekken tegen racisme en discriminatie, onder meer in hun aanbod en ook in personeelsbeleid. Dit is een mooi en goed initiatief. Al in 2011 is de Code Diversiteit en Inclusie in de culturele sector ingevoerd met als doel om diversiteit en inclusie te bevorderen.

Er zijn in de afgelopen jaren stappen gemaakt, waaronder Het Amsterdam Museum dat een inspirerend voorbeeld is. Maar het feit dat we hier tien jaar later nog mee bezig zijn laat zien hoe weerbarstig de aanpak van racisme en discriminatie is.

Bij de aanpak is het van belang om oog te hebben voor interne processen, beleid, cultuur (geschreven en ongeschreven) en de geldende sociale norm binnen een organisatie alsmede verantwoording afleggen. Dit laatste betekent dat een organisatie moet kunnen aantonen dat zij eerlijke processen hanteren die er niet toe leiden dat groepen mensen op basis van hun afkomst, religie of huidskleur (bedoeld of onbedoeld) benadeeld worden.

Met dank aan de inzet van de BLM (Black Lives Matter) beweging is het thema actueler en urgenter dan ooit. Er liggen volop kansen om nu grote stappen te zetten en werk te maken van inclusie in de kunst- en cultuursector.

Amma Asante is Senior Onderzoeker Sociale Veiligheid bij Movisie

 

Meer binnen de rubriek Cultuur