'Prijsstijging chocola toont dat langer wachten met verduurzamen hogere kosten oplevert'

02 APR 2024 15:24 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Wouter Scheepens

Aanleiding:
Paaseitjes en chocoladeletters worden duurder door hoge cacaoprijs

Hoe langer we wachten met verduurzamen, hoe hoger de maatschappelijke kosten straks. En die kosten komen terecht bij de consument. Dat zien we nu heel duidelijk met chocola. De prijs stijgt door tegenvallende oogsten door weersextremen. En door klimaatverandering komen die alleen maar vaker voor. De cacaoboeren zijn zo arm dat ze geen investeringen kunnen doen om zich daartegen te beschermen. Dat komt doordat de sector niet bereid is een eerlijke prijs te betalen; inclusief sociale - en milieukosten.

Als het bedrijfsleven nog steeds maximale financiële winst wil maken over de ruggen van boeren dan is niet alleen chocola, maar straks bijvoorbeeld ook thee en koffie alleen nog te betalen door de aandeelhouders van die bedrijven die dik verdienen aan deze oneerlijke handel.

Kortom: begin nu met verduurzaming, zo houden we het betaalbaar voor iedereen. 

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid