'Europa moet voorbeeld nemen aan VS en lokale energieproductie subsidiëren'

01 FEB 2023 16:38 | Boer & Croon

Dit is een expertquote van Haico Spijkerboer, partner Operations & People Excellence, Boer & Croon.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Europese bedrijven maken zich zorgen nu VS vol inzetten op verduurzaming industrie

De huidige energiecrisis raakt Europa harder dan andere delen van de wereld. Het brengt de reeds ingezette energietransitie in een stroomversnelling, met als gevolg dat produceren in de EU op korte termijn kostbaarder wordt. Aan de andere kant van de oceaan is het tegenovergestelde aan de gang: in de VS wordt lokale productie fors gesubsidieerd door middel van de Inflation Reduction Act.

Om de verschuiving van de productiecapaciteit naar landen buiten Europa tegen te gaan is snelle actie van de Europese Commissie vereist. De werkgelegenheid, welvaart en toegang tot essentiële producten en goederen staan namelijk op het spel.

Koppel industriepolitiek aan de Green Deal

Ook binnen de EU moet men gaan denken over een vorm van industriepolitiek, ook al is dat vloeken in de kerk. Niet alleen als antwoord op het Amerikaanse protectionisme, maar voornamelijk omdat de hierboven genoemde energietransitie – in Europees verband de Green Deal van Timmermans - een bijzondere omstandigheid vormt.

Het valt niet te verkopen aan de Europese burgers dat de miljarden die in de energietransitie worden gepompt niet tot uiting komen in groei van de werkgelegenheid en de versterking van de Europese industrie. We dreigen steeds meer afhankelijk te worden van groene toeleveranciers uit de VS (een strategische partner) en voornamelijk uit China (nadrukkelijk geen strategische partner).

Hier in het verlengde ligt een belangrijke geopolitieke component. Want wat als China straks zegt: als jullie onze accu´s, rotoren voor windmolens en elektrische auto´s van jullie markt weren, dan leveren wij jullie de benodigde zeldzame aardmetalen niet meer waar jullie groene industrie van afhankelijk is. Dus parallel aan een industriepolitiek moet de EU zich zien te verzekeren van de grondstoffen waar die industrie van afhankelijk is. En dat is op zichzelf al een flinke opgave, want in deze stoelendans zijn de meeste plaatsen al bezet.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen