Stichting Loonwijzer nu wereldwijd actief, in 196 landen

29 MRT 2021 10:30 | Stichting Loonwijzer

De kennis en informatie van Stichting Loonwijzer is nu beschikbaar voor werknemers, zzp'ers en werkgevers in 196 landen. Daardoor is de stichting, die ook bekendstaat als WageIndicator Foundation, 21 jaar na de oprichting in Amsterdam wereldwijd actief.

Op dit moment kunnen werkenden in alle landen wereldwijd het minimumloon raadplegen dat voor hen geldt. In april worden de laatste nationale websites gelanceerd. Daardoor kunnen werkenden in al die 196 landen, van Guinee tot Qatar en van Spanje tot Rusland, gebruikmaken van de informatie die Stichting Loonwijzer aanbiedt.

Nationale websites

Met behulp van die nationale websites, in een of meer officiële landstalen, worden werkenden voorzien van informatie over hun positie op de arbeidsmarkt. Dat kan duidelijk maken of ze beloond worden volgens het minimumloon, of op basis van het gangbare salaris voor hun beroep. Voor driekwart van alle landen heeft Loonwijzer bovendien leefbare lonen berekend, die inzicht geven in het salaris dat nodig is om te voorzien in de basisbehoeften. Daarnaast is voor veel van de 196 landen de complete arbeidswetgeving in kaart gebracht, waarmee kan worden nagegaan of de werkgever zich houdt aan de wet.

Deze informatievoorziening is niet overal even toegankelijk als in Nederland. Daarom hebben de websites van Loonwijzer in veel van die landen een cruciale rol. Dat is bijvoorbeeld het geval in Indonesië, waar de veelbesproken Omnibuswet de rechten van werknemers lijkt aan te tasten. De informatiepagina's op de Indonesische Loonwijzer-website Gajimu.com over die wet werden rond de invoering daarvan massaal bezocht. De data van Stichting Loonwijzer is ook belangrijk in Ethiopië, waar de textielindustrie omvangrijk is. Ondanks de oorlog die daar plaatsvindt, heeft Loonwijzer samen met bonden ter plekke de lonen in de textielsector weten te verhogen.

Vergroten van transparantie

Stichting Loonwijzer verzamelt de informatie over salarissen en wetgeving wereldwijd met behulp van enquêtes ter plaatse en via de websites. Ook wordt onderzoek gedaan in samenwerking met lokale universiteiten, ondersteund door het internationale team van WageIndicator Foundation en een groot aantal stagiairs van over de hele wereld. Deze data worden vervolgens geanalyseerd en vergeleken. Dit werk draagt bij aan de uiteindelijke missie van de stichting: het vergroten van de transparantie op de arbeidsmarkt wereldwijd, ten gunste van werknemers, werkgevers, sociale partners en alle andere werkenden.

  • Het overzicht met alle nationale websites kan worden geraadpleegd via https://wageindicator.org/Wageindicatorfoundation/wageindicatorcountries
  • Het overzicht van minimumlonen wereldwijd is te vinden via https://wageindicator.org/salary/minimum-wage
Stichting Loonwijzer (WageIndicator Foundation) is al sinds 2000 een gevestigde naam voor werknemers, zzp'ers en werkgevers. De stichting verzamelt, vergelijkt en deelt informatie over de arbeidsmarkt met behulp van online en offline enquêtes en onderzoek. De nationale websites dienen als online bibliotheken met de meest actuele informatie op het gebied van (leefbare) lonen, arbeidsrecht en carrières, voor werknemers, werkgevers en sociale partners. Op deze manier bevordert Loonwijzer de levens van miljoenen mensen wereldwijd. Bezoekers van Loonwijzer.nl, de Nederlandse website waarmee het allemaal begon, gebruiken bijvoorbeeld de lonen voor 1.700 beroepen uit de Salaris-Check als benchmark voor hun eigen inkomen. Ook de Bruto/Netto-Check is populair: in 2020 maakte 1 op de 10 werkende Nederlanders gebruik van de mogelijkheid om het brutosalaris om te rekenen naar een nettoloon of omgekeerd.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt