'Ondernemers zijn de sleutel tot verduurzaming, niet de overheid'

20 JUL 2022 10:25 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Een ander kapitalisme begint bij de overheid, zeggen jonge economen - NRC

Wie moet de kar trekken om de economie in een duurzame richting te krijgen? Overheid? Consumenten? Bedrijven? De economen die NRC raadpleegde voor een artikelenreeks over de toekomst van het kapitalisme en klimaatdoelstellingen reageren verdeeld.

Het is zonneklaar dat we alles en iedereen hard nodig hebben om op tijd een nieuwe economie te realiseren. Maar de sleutel ligt bij ondernemers. De overheid is te traag en te verdeeld. Denk aan de stikstofcrisis, de slome energietransitie, het verouderde belastingstelsel, het woningtekort, personeelstekorten in zorg en onderwijs en de haperende uitvoering van allerlei plannen. Consumenten moeten door inflatie op hun centen passen en kunnen niet van alles dat ze kopen verstand hebben (Wat is verantwoord voedsel? En duurzame kleding? En vakanties, verzekeringen, energie, vervoer?).

Blijft over: de ondernemers. Die hebben verstand van hun eigen business, kennen hun sector, weten waar de kansen liggen. Ondernemers hebben het lef en de energie om de economie de goede kant op te sturen.

Meer binnen de rubriek Duurzaamheid