'Maatregelen vereist voor wielrenners en Oranjevrouwen vanwege aankomende hitte'

15 JUL 2022 09:45 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Bosbranden en hitte teisteren grote delen Zuid-Europa | RTL Nieuws

Grote delen van Europa krijgen de komende dagen te maken met hoge temperaturen. In Frankrijk kruipen de thermometers richting de 40 graden, waardoor renners in de Tour de France met de hitte een extra tegenstander hebben. Op het EK in Engeland moeten de Oranjevrouwen ook presteren in warme omstandigheden. Koelmaatregelen om prestatieverslechtering in de hitte tegen te gaan zijn daarom essentieel.

Omdat sporters tijdens inspanning in de hitte doorgaans slechter presteren, kunnen gepersonaliseerde koelmaatregelen helpen bij een zege in een Touretappe of de winnende goal in blessuretijd.

Voorafgaand aan een etappe of eerste helft van een wedstrijd kunnen sporters zich onderdompelen in een koudwaterbad. Hierdoor wordt er warmte onttrokken aan weefsels en kan het lichaam meer warmte opslaan voordat de lichaamstemperatuur zover oploopt dat de prestatie afneemt.

Met een koelvest of coolpack is het ook mogelijk om fris aan de start te verschijnen. Door bijvoorbeeld tijdens de warming-up een koelvest te dragen, behouden bepaalde spiergroepen hun temperatuur, maar stijgt de lichaamstemperatuur niet te veel.

Ook kunnen de renners en Leeuwinnen zich vooraf of tijdens de wedstrijd koelen met een ‘ice slurry’. Ze moeten hierbij wel oppassen voor maag- en darmklachten en acute hoofdpijn: de zogeheten ‘brain freeze’.

Welke maatregelen de renners en Oranjevrouwen ook kiezen -een koudwaterbad, koelvest, ‘ice slurry’ of combinatie van deze drie- het zorgt voor de nodige verkoeling vooraf en tijdens de wedstijd. Omdat het minder energie kost om het lichaam te koelen, hebben de renners en Oranjevrouwen meer energie om optimaal te presteren.

Nikki Kolman, Specialist topsport, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer binnen de rubriek Voetbal