Oxfam Novib: Honger wordt als oorlogswapen ingezet tegen burgers in Gaza

25 OKT 2023 15:49 | Oxfam Novib

Honger wordt gebruikt als oorlogswapen tegen de burgers van Gaza, zo stelt Oxfam Novib vandaag en herhaalt haar dringende oproep om voedsel, water, brandstof per direct binnen te laten. Uit de analyse van VN-gegevens door Oxfam blijkt dat slechts 2 procent van het voedsel, dat onder normale omstandigheden binnenkomt, Gaza bereikt sinds de totale blokkade die op 9 oktober is ingevoerd. Dit was na de gruwelijke aanvallen van Hamas en de gijzeling van Israëlische burgers. Vóór de vijandelijkheden leverden 104 vrachtwagens per dag voedsel aan de Gazastrook, één vrachtwagen per 14 minuten.

Ondanks dat sinds het weekeinde 62 vrachtwagens met hulpgoederen het zuiden van Gaza binnenkwamen via de grensovergang bij Rafah, bevatten er slechts 30 voedsel. Sinds zaterdag komt dit neer op slechts één vrachtwagen per drie uur en twaalf minuten.

Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib: “De situatie is ronduit afschuwelijk. Miljoenen burgers worden collectief gestraft. Ze zijn verzwakt, ziek en wanhopig en de internationale gemeenschap kijkt toe. Wat ook de aanleiding van een oorlog is, er bestaat geen rechtvaardiging om honger te gebruiken als wapen. Die ondergrens hebben we met elkaar in regels vastgelegd. Door die bodem van menselijke waardigheid zakken nu vele duizenden gewone vrouwen, mannen en kinderen in Gaza. Wereldleiders kunnen zich niet langer verschuilen achter wollige taal en diplomatieke spelletjes. Zij hebben de plicht om in actie te komen, nu!“

Het Internationaal Humanitair Recht (IHR) verbiedt ten strengste het gebruik van verhongering/uithongering als oorlogsmethode. Israël is gebonden aan de IHR-verplichtingen om te voorzien in de behoeften en bescherming van de bevolking van Gaza. In 2018 nam de VN-Veiligheidsraad resolutie 2417 aan, waarin unaniem de inzet van uithongering tegen burgers als oorlogsmethode werd veroordeeld en elke weigering van humanitaire toegang als een schending van het internationaal recht werd verklaard. De humanitaire situatie in Gaza maakt pijnlijk duidelijk dat deze VN-resolutie volledig genegeerd wordt. 

‘Het is nota bene Nederland die in 2018 het initiatief heeft genomen in de VN Veiligheidsraad om honger uit te bannen als wapen in de oorlog. Het was Nederland die er internationaal heel hard voor heeft gevochten dat het uithongeren van een burgerbevolking niet alleen werd gezien als ‘omstreden tactiek’ maar als oorlogsmisdaad werd erkend. Het was Nederland dat zich helder uit heeft gesproken toen er schendingen werden gepleegd in landen als Jemen, Syrië en Oekraïne. En wat Oxfam Novib betreft moet Nederland zich nu ook luid en duidelijk uitspreken en zich hardmaken voor de naleving van datzelfde oorlogsrecht.’ aldus Servaes.

Zie voor meer informatie Engelstalig Oxfam persbericht. https://www.oxfam.org/en/press-releases/starvation-weapon-war-being-used-against-gaza-civilians-oxfam Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib is beschikbaar voor interviews, contact Jules van Os, Oxfam Novib persvoorlichting, 0651573683.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid