'Wind en regen zijn geen typisch herfstweer'

22 SEP 2021 13:26 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Johnny Willemsen, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nachtvorst! Hoe bijzonder is dat aan het begin van de herfst eigenlijk? | ANP

Bij herfstweer denken de meeste mensen aan wind en regen. Dat blijkt uit een peiling die Weeronline hield op social media en tijdens interviews op straat. Uit weerdata blijkt dat typisch herfstweer er echter heel anders uitziet.

Dat de meeste mensen bij herfstweer vooral aan wind en regen denken is begrijpelijk, want het regent in de herfst vaker dan in de zomer en ook wakkert de wind aan. Dwarrelende bladeren maken het herfstplaatje compleet.

Toch is nat en windrijk herfstweer niet het weertype dat we in de herfst het vaakst zien. Pas in de winter domineren bewolking, regen en wind het weerbeeld. De herfst vormt een overgangsseizoen, waarin het vaak rustig herfstweer is met weinig wind, mist, bewolking en een zwak zonnetje.

Herfst rustiger dan de winter én de lente

In de herfst waait het harder dan in de zomer, maar het is gemiddeld rustiger dan in de winter én de lente. Het aantal dagen met minstens windkracht 4 in De Bilt staat in het huidige klimaat op 34 in de herfst, terwijl de winter er 47 telt en de lente 42. Kortom: de meeste dagen (57) in de herfst verlopen zeker in het binnenland helemaal niet onstuimig.

Sinds 1910 waren er slechts 21 zware stormen in de herfst, terwijl het in de winter 32 keer tot zware storm is gekomen. Meer daarover lees je hier. De herfst is het seizoen bij uitstek met de meeste mistdagen. In De Bilt komt het in de herfst gemiddeld op 32 dagen tot mist. In de winter gebeurt dit slechts 18 keer.

Johnny Willemsen is meteoroloog bij Weeronline

Meer binnen de rubriek Klimaat en weer