Nieuw wooncomplex 600 studio’s Leidsche Rijn in april opgeleverd
AMSTERDAM/UTRECHT, 25 januari 2022 – Met de bouw van ruim 10.000 betaalbare huurwoningen voor jongeren in de grote steden wil Change= de komende jaren het woningtekort voor werkende jongeren oplossen. Door allerlei aanvullende diensten te bieden op het gebied van veiligheid, facilitair en welzijn en gezamenlijke activiteiten te organiseren denkt het bedrijf ook de hoge werkloosheid, ziekteverzuim en verloop onder jonge werknemers te kunnen terugdringen.
Change= heeft al twee wooncomplexen laten bouwen in Amsterdam, in Nieuw-West (500 studio’s) en Zuid-Oost (600 studio’s), waarvan alle woningen bij oplevering verhuurd waren. In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt in april het eerste deel opgeleverd van een complex met 300 studio’s en atelierwoningen. Deze zomer volgt het tweede deel met nog eens 300 huurwoningen. Volgend jaar moet een complex met 200 huurappartementen voor jongeren in Enschede klaar zijn.
Het woningtekort in Nederland is de afgelopen tijd gegroeid tot meer dan 300.000 woningen. Met name voor jongeren is het op de krappe markt vrijwel onmogelijk om een huis te kopen of te huren. Hun wachttijd kan oplopen tot wel tien jaar. CEO Ralph Mamadeus van Change= was van origine reorganisatiemanager bij beursgenoteerde bedrijven. Bij de bedrijven waar hij over de vloer kwam zag hij dat het ziekteverzuim en het verloop onder jonge werknemers relatief hoog was. Doorvragend kwam hij erachter dat veel problemen met gebrek aan woonruimte te maken hadden. ,,Een meisje dat wel heel vaak naar de tandarts ging vertelde me dat dit eigenlijk een smoes was. Ze was bezig goede woonruimte te vinden en dat was zo tijdrovend dat ze maar steeds zei dat ze naar de tandarts moest”, vertelt Mamadeus.
Zo kwam hij op het idee om wonen als een service te gaan aanbieden. ,,Ik wilde deze groep gaan helpen. Niet door alleen woonruimte aan te bieden, maar ook door ze toekomstperspectief te bieden”, stelt Mamadeus. Zijn concept behelst betaalbare woningen onder de huursubsidiegrens, die zo volledig mogelijk ingericht zijn, met allerlei aanvullende diensten om ze te ontzorgen. Hij bouwt complexen met groene binnentuinen, fitnessruimtes, gezamenlijke woonkamers, inpandige fietsenstallingen, camerabeveiliging, een grote lobby met receptie, wasserette, kluisjes of postkamer, snel internet en verhuur van tv’s en ander wit- en bruingoed. In Utrecht komen in het complex 39 atelierwoningen voor creatieve professionals. Via een app kunnen bewoners 24/7 alles regelen, van hun administratie tot klachten, van contact met de verhuurder tot het aanmelden voor events, workshops of borrels. Doel is dat de bewoners een community vormen.
Change= zorgt niet alleen voor receptionisten en huismeesters, maar ook voor een team van community-medewerkers die onder meer voor veiligheid en activiteiten zorgen. De community kosten werden eerst apart in rekening gebracht, maar na een rechtszaak die door ontevreden huurders werd aangespannen vallen die voortaan onder de servicekosten. Die zijn daardoor verhoogd, maar nog steeds ver onder het niveau van andere commerciële verhuurders.
,,We hebben straks bijna 2000 woningen, maar om echt impact te hebben wil ik er 10.000 bouwen, dus ik heb er nog zeker 8000 te gaan. Ik wil de woningmarkt voor jongeren betaalbaar maken en ze tegelijkertijd een plek geven waar ze zich kunnen ontplooien. We bieden hun een andere manier van dienstverlening. Door ze te ontzorgen in het wonen kunnen de bewoners zich volledig concentreren op hun werk, opleiding of carrière”, zegt Mamadeus.
Dit is een origineel bericht van Change=