Klimaatdoelen: meer actie VNO NCW hard nodig

14 FEB 2022 16:58 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, MVO Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: VNO-NCW: rechtszaken bemoeilijken het halen van klimaatdoelen | NOS

VNO NCW is vóór strengere regels voor bedrijven om de klimaatdoelen te halen en stelt dat die bedrijven constructief meewerken. Maar, als het ‘streng’ wordt - lees in lijn met de klimaatdoelen van Parijs - dan gaan de bedrijven Nederland uit, betoogt de werkgeversorganisatie vandaag.

De maatschappelijke norm ligt inmiddels ver boven de wettelijke norm, daarom komen rechters aan het woord. Om datgene wat krom is recht te maken. De verantwoordelijkheid om groene doelen te halen ligt allereerst bij bedrijven, maar wetgeving helpt om het speelveld duidelijk te maken. En dan gebaseerd op wat koplopers al doen. En niet gebaseerd op een groep achterblijvers die baat hebben bij het overeind houden van de oude economie.

Het gaat om actie, niet om woorden. Kijk naar alle ophef die VNO NCW creëerde toen exportsteun aan de fossiele industrie werd afgeschaft. In lijn met de klimaatdoelen maar tegen het zere been van achterblijvers.

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder, MVO Nederland

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid